Nappisilmä

31.10.2018

Pääkirjoitus | Minna Siikaniva

**@**

Olin lukioaikoina osa-aikaisessa työssä ruokakaupan kassana. Vakituisiin asiakkaisiini kuuluivat lähitienoon “metsien miehet”. Niin heitä silloin kutsuttiin, koska asuntona oli läheiseen metsikköön kyhätty teltta.

He tulivat kauppaan ja tekivät ostoksensa. Muistan, kuinka kohteliaita he aina olivat. Välillä, kun he olivat huonommassa kunnossa, katse oli vaisu ja anteeksipyytävä. Joukossa oli yksi mies, joka tuntui olevan erityisen tykästynyt minuun. ”Onko Nappisilmä tänään töissä?”, hän kysyi usein jo ovella. Minusta se oli erityisen herttainen lempinimi.

Toinen muisto. Olin jo työelämässä, kun kerran työkavereiden kanssa olimme lounaalla. Kävellessämme takasin töihin eräs “metsien mies” sanoi minulle: ”Kulkiko tästä ohi enkeli?” Se on varmaan suurin kohteliaisuus, jonka ikinä olen saanut. Työkaverini vastasivat: ”Kyllä kulki.” Ihana palaute myös heiltä.

Kolmas muisto liittyy Helsingin Tuomasmessuun, jossa toimin vapaaehtoisena rukousavustajana. Jostain syystä minulle tuntui tulevan yllättävän paljon päihdeongelmaisia ihmisiä. Useimmiten he olivat huolissaan läheisistä ihmisistä. Pyyntö oli: ”Voidaanko rukoilla heidän puolestaan, kun minä nyt olen tämmöinen”. Kohtasin suurta välittämistä ja rakkautta. Erityisen paljon näitä ihmisiä tuli kohdalleni kesäisin. Silloin moni muu auttamisen paikka oli kiinni. Mutta ei kirkko, se oli aina auki.

Viime viikkoina on ollut paljon puhetta asunnottomista ja syrjäytyneistä. Asunnottomien yötä vietettiin 17.10.

Kirkko tekee paljon näkymätöntä työtä monien ihmisten hyväksi. Emme aina osaa viestiä siitä. Kuitenkin suuri osa kirkon jäsenistä ilmoittaa, että tärkein syy jäsenyyteen on juuri kirkon tekemä hyvä työ. Lämmin kiitos.

Minkälainen on sinun kirkkosi? Vaikuta ja äänestä hyvän työn puolesta seurakuntavaaleissa. #minunkirkkoni.