Minun kirkkoni uskaltaa liikkua

Minun kirkkoni uskaltaa liikkua

26.9.2018

Teksti ja kuva: Kaija Vuorio

Lastenohjaaja Merja Naamanka on 30-vuotisen uransa aikana ehtinyt nähdä kirkossa valtavan kehittämistyön. Säästöt ja supistukset koskevat lapsi- ja perhetyötäkin, joten nyt hän toivoo kirkolta terävämpää taisteluasennetta, jottei luisuttaisi alaspäin.

Lapsityö on toki kirkossa arvossaan, mutta muutosten kourissa. Kunnallinenkin sektori on aloittanut päiväkerhotoiminnan ja jatkossa uusi varhaiskasvatuslaki ulottuu lakisääteisesti 5-vuotiaisiin.

Kirkon lapsityö ei suinkaan ole pelkkiä kerhoja. Merja Naamanka on omassa työssään Kallaveden seurakunnassa ideoinut uuden toimintamuodon, lasten ja vanhempien yhteiset liikunnalliset Reippaat Aamut. Liikunnallisen aamun huipuksi voi osallistua myös seurakunnan Arkiselle aterialle.

Merja Naamanka on Kuopion Reippaan Voimistelijoiden pitkäaikainen puheenjohtaja, joten Reippaat Aamut ovat kahdella tapaa ammattimaisissa käsissä. Suosio on ollut taattu, sillä liikunta yhdistää perheitä: lapsista on ihanaa, jos äiti tai isä tekee kuperkeikkaa.

”Ohjaamme vanhempia toimimaan yhdessä lapsen kanssa, ylittämään omat kynnyksensä ja olemaan esimerkkinä.”

”Liikunnan varjolla nuoret perheet uskaltautuvat mukaan, tutustuvat toisiinsa ja samalla kirkkotilat ja kirkon työntekijät tulevat tutuiksi.”

Marja Naamanka on iloinen Liikkuva seurakunta -kokeilusta, jonka tavoite on lisätä liikunnallisuutta kaikessa seurakuntatyössä, jumalanpalvelukset mukaan lukien.

”Liikunta on pelastanut monta sielua.”

Liikkumattomuudesta on syytäkin olla huolissaan. Naamangan mielestä tiedon seurakuntien tarjoamista ilmaisista liikuntamahdollisuuksista kuten sählykerhoista pitäisi kulkea myös sosiaalitoimeen päin, jotta syrjäytyneetkin nuoret voitaisiin vetää liikunnan pariin.