Taivaallinen taukopaikka

29.8.2018

Pääkirjoitus | Minna Siikaniva

**@**

Kulunut kesä oli varsin helteinen. Elokuun alussa Kirkko ja koti -lehden toimituksen sisälämpötila oli edelleen noin 30. Päätin lähteä vilvoittelemaan ulos Snellmanin puistoon, mutta sielläkin oli liian kuuma. Tuomiokirkko kutsui houkuttelevasti mäen päällä, joten kipusin sinne suojaan helteeltä.

Kevään tuore ylioppilas, tiekirkko-opas Joona Mäkinen kertoi, että kirkossa vierailee keskimäärin 100 kävijää päivässä. Kuopion tuomiokirkko oli viime vuonna neljänneksi suosituin tiekirkko. Mäkisen mukaan kävijöitä on tänä kesänä ollut suomalaisten lisäksi eniten Saksasta, Venäjältä, Ruotsista, Espanjasta, Italiasta ja Ranskasta. Kirkot ja niiden hyvin hoidetut ympäristöt ovat ikkuna historiaan, arkkitehtuuriin ja kulttuuriin.

Juttelimme aikamme ja kysyin häneltä, mitä kävijät yleensä haluavat tietää. Yleisimmät kysymykset olivat: Missä on wc ja miten täältä pääse ulos?

Minua hieman huvitti, mutta sitten ajattelin, että tavallaan perusasioiden äärellä ollaan. Kunpa ihmiset oivaltaisivat, että kun hätä on kova, apu on lähellä. Enkä nyt tarkoita wc:ssä käyntiä. Pappien kanssa voi jutella mieltään painavista asioista. Keskustelu saattaa auttaa löytämään ulospääsyn vaikeasta tilanteesta.

Tiekirkkojen kävijäpalaute kertoo, että vierailijat arvostavat ennen kaikkea sitä, että kirkot pitävät ovensa auki. Myös oppaat saavat kiitosta. On hienoa, että kirkoissa on opas, jolta saa lisätietoa kirkosta, paikkakunnasta tai hänen kanssaan voi muuten vaan jutella.

Ympäri vuoden on hyvä muistaa, että kirkkoon astumalla voi pitää toisenlaisen tauon, nauttien rauhasta ja pyhästä.