Kirkonkellon valajat

Kirkonkellon valajat

29.8.2018

Teksti ja kuva: Anna-Mari Päivärinta

Juutilan valimon pihalla kartanokello kumahtaa soitettaessa komeasti. Kaunis sointi on seurausta huolellisesta käsityöstä, jota Eljas ja Marketta Juutilainen tekevät Kaavin Vehkalahdessa sijaitsevassa valimossaan.

Juutilaisilla on Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva kellovalimo. Lukuisin tunnustuksin palkittu toiminta alkoi vuonna 1881, kun Eljaksen isoisä Heikki Juutilainen onnistui valmistamaan umpikulkusen. Eljas sai työn perintönä isältään serkkunsa kanssa, ja on tehnyt valuja nyt yli 55 vuotta.

Koululaisena Juutilainen valoi kelloa muottiinsa jo ennen koulupäivän alkua.

”Opettaja oli sitten vähän äkäisenä, kun kädet oli mustana. Käsipesullehan sitä usein joutui”, Juutilainen hymyilee.

1960-luvulla aloitettiin valimon kenties tunnetuimman tuotteen eli suurten vaskisten kirkonkellojen tuotanto. Juutilainen kertoo valmistuksen olevan vaativa ja pitkä prosessi. Jännittävimmät hetket koetaan valun alussa.

”Varsinkin kun on kyseessä isompi valu, jonka eteen on tehnyt viikonkin työtä mallia tehdessä, on vähän sellainen mitenkähän tässä käy -tunnelma. Kyllähän se vähän luontoa kasvattaa, kun huomaa valun jälkeen, että hiekka petti tai jokin kirjain on hävinnyt kellon kupeesta.”

Työ kuitenkin palkitsee tekijänsä. Intoa mielenkiintoiseen käsillä tekemiseen riittää.

”Niin kauan hyvä, kun tätä saa harrastuksena pitää. Ei tarvitse pakosta tehdä.”