Tukea tunteiden sanoittamiseen

Tukea tunteiden sanoittamiseen

27.6.2018

Teksti ja kuva: Ulla Remes

Pitkä pitkä kesä, paljon meteliä, lomia eri aikaan ja lomia samaan aikaan. Kaverit kuka missäkin ja nuoriso valvoo. Rytmiä sekoittavat yöttömän yön valvomiset, reissaamiset, kaverien kanssa olo, yötäpäivää somettaminen ja pitkät pelaamiset. Tai pikkulapsivaiheen vahvat tahtomiset ja sanoittamattomat, kokonaisvaltaiset tunteet. Pinna kiristyy itse kullakin.

Tuttua? Olisiko hyödyksi ottaa kesänaloituslukemiseksi vaikka tunnetaitoja avaava kirja, jotta riidat eivät levahda yli äyräiden? Kirkko ja koti -lehden testaajat kokosivat kirjavinkkejä.

Anne-Mari Jääskinen ja Sanna Pelliccioni ovat ymmärtäneet mistä lapsi- ja teiniperheen kenkä puristaa. He avaavat tunnetaitoja nuorille itselleen ja vanhemmille, myös ammattikasvattajille aivan loistavalla tavalla teoksissaan Mitä sä rageet – tunteita sikanolosta sairaan siistiin (Lasten Keskus 2018). Teoksen ote on raikas, kieli kiinni ajassa ja esimerkit havannollisia. Harjoitukset asioiden työstämisessä toimivat hyvin. Toisaalta tätä kirjaa toinen testaaja kehuu loistavaksi, mutta toinen vanhempi jätti kirjan kesken, koska ei ”vaan löytänyt otetta, samaa kieltä”.

PS-kustannuksen Tunnehetket -kuvakirja (Cristina Nunez Pereira ja Rafael R. Valcarcel, 2018) esittelee nelisenkymmentä tunnetta värikkäillä kuvilla, se sopii erinomaisesti tunteiden tunnistamisen opetteluun. Mukana ovat esimerkiksi väärinymmärretyksi tulemisen tunne, hyväksynnän tunne, nolostuminen ja haikeus. Tunteiden vaikutus kehoon, mieleen ja käyttäytymiseen tulee tutuksi. Alle kouluikäisten äidin mielestä kirja sopii parhaiten noin viisivuotiaalle, mutta selkeistä kuvista ja tunteiden sanoittamisesta hyötyvät pienemmät ja suuremmat.

PS-kustannuksen toinen käännösteos, maailmalla menestynyt Jukka Hukka (Avril McDonald ja Tatjana Minina) on sarja, joka kattaa useita kirjoja. Mukana ovat myös tunnekortit. Kolmivuotias testaaja koki pelottavana yhden kirjan, mutta muuten tummahkojen suurten kuvien ja tekstin määrä oli pienelle sopiva. Teemojen ja tunteiden valmiiksi jakaminen eri kirjoiksi mahdollisti erilaisia tuokioita.

Kuvitukseltaan upeat, palkitun Katri Kirkkopellon laadukkaat ja lämpimät kokonaisuudet Piki- ja Molli-kirjoissa ovat takuuvarmat, turvalliset ja tunnelmalliset. Niihin liittyy olennaisia kohtia lapsen kehityksessä: miten päästä ryhmään mukaan, miten tukea itsetuntoa, miten ystävyyttä voi rakentaa. Materiaalipaketista löytyvät pöytäteatterinuket ja tarinakortit, joiden käyttöön opastaa kirja Mun ja sun juttu. Lasten sosiaalisten taitojen vahvistaminen on ensiarvoisen tärkeää muun muassa kiusaamisen ehkäisyssä. Lasten Keskuksen työ laadukkaiden käännöskuvakirjojen ja kotimaisten teosten edistäjänä ylipäätään ansaitsee erityiset kehut!