Palkka, tekeminen ja tuki motivoivat jokessa

Palkka, tekeminen ja tuki motivoivat jokessa

27.6.2016

Teksti ja kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Siilinjärvellä seurakunta ja kunta ovat palkannet 26 nuorta tuettuun kesätyöhön.

15–29-vuotiaiden joustava kesätyötoiminta – joke – tarjoaa tänä vuonna 26 nuorelle viikoksi töitä Siilinjärvellä. ”Perusjokessa nuoret työskentelevät yhdessä meidän nuorisotyöntekijöiden kanssa. Osa nuorista taas työskentelee itsenäisemmin esimerkiksi kerhossa, päiväkodissa ja kaupassa. He saavat tukea tarvittaessa”, kertoo erityisnuorisotyöntekijä Sauli Paavilainen Siilinjärven seurakunnasta.

Tänä vuonna joustavassa kesätyössä nuoret työllistyvät kiinteistöhuollon tehtävien lisäksi seurakunnan keittiöön ja kesäkerhoon, kunnan päiväkoteihin sekä paikalliseen ruokakauppaan. Ohjaajien kanssa toimivien työpanos ohjataan pihatöihin ja huoltotehtäviin, kuten uimarannan pukukoppien ja pesäpallokatsomon maalaamiseen. Tehtäviä ovat tarjonneet myös urheiluseurat Siilinjärven Pesis ja Vuorelan Kunto. Nuorten palkan maksavat Siilinjärven ev.lut. seurakunta ja kunta.

Parasta raha ja tekeminen

Siilinjärveläinen Anni Hartikainen sai jokesta ensimmäisen kesätyöpaikkansa vuosi sitten. Tänä vuonna hän työskenteli seurakuntatalolla.

”Hain työhakemuksella. Olen siivonnut, järjestellyt paikkoja, tiskannut ja avustanut keittiössä.”

Nuorille työssä on tärkeää palkka ja kokemuksen karttuminen.

”On tekemistä kesäksi ja oppii työelämää. Se on hyvä, että tuetaan”, Hartikainen kertoo.

Työn myötä vapaa-aikakin asettuu arvoonsa.

”Kesä olisi muuten aika vapaata, jos ei olisi tätä”, Aapo Koponen ja Pasi Kakkinen sanovat.

Heidän työviikkoonsa on kuulunut maalausta, raivaustöitä, rännien huoltoa, nurmenleikkuuta ja muita pihatöitä.

Siilinjärven kunnan etsivä nuorisotyöntekijä Tiia Pykäläinen sanoo joustavan kesätyön avaavan ovia.

”Joken avulla voimme tarjota nuorille arvokkaan työkokemuksen. Esimerkiksi yksi viime kesän jokelaisista osoitti reippautensa ja työllistyi tänä vuonna yritykseen. Räätälöityjen tehtävien avulla syntyy onnistumisen kokemuksia.”

Joustavuutta ja onnistumisia

Nuoret ohjautuvat hakemaan tuettuun työhön mm. joustavan perusopetuksen ryhmistä, kunnan sosiaalitoimen, seurakunnan diakoniatyön ja erityisnuorisotyön kautta. Yhdessä käydään läpi työelämän pelisäännöt. Toiminta on virallista mutta joustavaa, eikä työsuhde katkea ilman painavaa syytä.

Siilinjärvellä joustava kesätyötoiminta sai alkunsa vuonna 2012 seurakunnasta. Vuodesta 2013 seurakunta on tehnyt joke-yhteistyötä Siilinjärven kunnan erityisnuorisotyön ja etsivän nuorisotyön kanssa ja palkattavien määrä on kasvanut jatkuvasti.

”Jokeen pääsevät vain ne, jotka eivät työllisty muualle”, Tiia Pykäläinen korostaa.

Vuosina 2012–2017 joustavan kesätyön kautta on tarjottu työtä 85 henkilötyöviikoksi 50 nuorelle. Toiminnan kehittymiseksi kunta ja seurakunta hakevat uusia yrityskumppaneita.

”Me palkkaamme nuoren ensimmäiseksi viikoksi. Jos kaikki menee hyvin, yrittäjä voisi palkata nuoren toiseksi viikoksi”, Sauli Paavilainen kuvaa.

Paavilaisen mukaan 30 viikkotuntia kestävä joustava kesätyö täyttää myös aktiivimallin ehdot ja voi avata työmarkkinoiden ovia entistä enemmän myös täysi-ikäisille.

Kesätyöntekijät Kuopion ja Siilinjärven seurakunnissa:

• isoset (ja muut nuoret palkatut ohjaajat) n. 900
  • hautausmaan kesätyöntekijät 90