Kirkkoveneen tekijä

Kirkkoveneen tekijä

27.6.2018

Teksti ja kuva: Anna-Maria Päivärinta

Mihin nykypäivän ihminen tarvitsee kirkkovenettä? Veneenrakentaja Jorma Kuusela tietää. Hän on tehnyt työkseen puuveneitä yli 40 vuotta, jossa ajassa hänen käsistään on valmistunut runsaat 700 vesipeliä veneveistämössä Kuopion Pitkälahdessa.

”Silloin ihan pienenä poikana olin mukana, kun isäukko teki tämän veistämön vuonna 1958. Ensimmäiset veneet isä teki olohuoneessa. Alle viiden metrin veneen se onnistui tekemään siellä, muistan kun siellä lattialla touhusin.”

Kouluikäisenä Kuusela alkoi autella isäänsä veistämöllä. Varsinainen ammatti veneenteosta tuli jo teinipoikana.

”13-vuotiaana velipojan kanssa tehtiin ensimmäinen vene. Kun koulut loppuivat, olin pyrkimässä ammattikouluun. Kävi niin, että linja-autolla menin, ja se myöhästyi. Ensimmäinen kerta pyrkimässä epäonnistui, ja sen jälkeen aloitin suoraan rakentelemaan tässä veistämöllä.”

Kuuselalla on kokemusta myös kirkkoveneiden veistämisestä. Yhden sellaisen rakentamiseen kuluu noin kuukausi. Rakentaminen alkaa laadukkaista materiaaleista. Esimerkiksi runkoon käytetään kestävyyden takaamiseksi vahvaa kuusen juurta, jonka Kuusela valitsee itse metsästä.

Vielä viime vuosisadan alussa vesireitit tarjosivat nopeimman tien kirkkoon ja kylille, joten kirkkoveneet olivat arvossaan. Nykyään veneet täyttävät lähinnä matkailuyritysten ja kilpasoutajien tarpeita.

Veneenveiston osaavat ammattilaiset Suomessa alkavat olla ikääntyneitä. Kuusela pohtii, miltä alan tulevaisuus näyttää. Vaikuttaa siltä, että kirkkovene kuitenkin yhä pysyy pinnalla.