Suunnitteletko ekohäitä? 
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Suunnitteletko ekohäitä? 

30.5.2018

Kesällä hääkellot soivat 146 vihkiparille Kuopion evankelis-luterilaisissa seurakunnissa. Häät ovat monille elämän suurin juhla, jonka järjestämisessä ei pihtailla. Niidenkin suunnittelussa voi silti ajatella ympäristöä juhlapäivän toteutuksen kärsimättä. Seuraavat ideat ovat kertoneet Ekokumppaneitten projektipäällikkö Harri Helin ja ympäristöneuvoja Tiina Hakala

Kauniin hääasun ei tarvitse olla kertakäyttöinen, kun puvun saa muokkaamalla vanhaa, lainaamalla tai vuokraamalla. Ehostukseen voi käyttää luonnonmukaista kosmetiikkaa ja hyödyntää itsetehtyjä ja lainakoruja. Vihkisormuksiin kannattaa valita jokin toinen materiaali kuin uusi kulta, sillä sen ympäristövaikutus on todella iso. Noin viiden gramman kultasormuksen luonnonvarojen kulutus on jopa 2700 kiloa. Sormeen sujahtaa yhtä hyvin tuohinen tai perintösormus. 

Lahjaksi voi pyytää aineetonta hyvää, kuten palveluksia ystäviltä. Turhakkeiden saantia ehkäisee myös lista tarpeellisista tavaroista tai rahalahja. 

Juhlapaikka luonnon keskellä tai vaikkapa työpaikalla on persoonallinen ja ympäristölle ystävällinen vaihtoehto. Koristele tila kierrätettävillä tai vuokrakoristeilla. Perintöliinat ja -tavarat ovat arvokkaita, tunteikkaita ja rasittaneet luontoa jo kerran eli ovat nyt ekotehokkaita. Luonto kiittää, kun juhlapaikoille siirtyminen käy julkisilla tai kimppakyydeillä. 

Jos haluaa häihin elävät somisteet kukista, niitä ei tarvitse tilata kaukaa. Pihalla voi kasvattaa kesällä esimerkiksi sireeneitä, ruusuja ja kellokukkia. Lähiluonnon ja kasvimaan antejakin kannattaa hyödyntää. Kuinka olisi syötävät koristekukat ja -yrtit, jotka käytetään ruuan kanssa pois? Tarjoiluissa suosimalla kotimaista luomua välttää ympäristömyrkyt ja ilmastoa rasittavat pitkät kuljetukset. Pulloveden ja ulkomaisen alkoholi korvaajat löytyvät talousvedestä sekä kotimaisesta alkoholista. 

Häämatkalla lentomatkailu rasittaa ympäristöä, joten sitä kannattaa välttää. Jos kuitenkin menee jonnekin lentäen, kannattaa viipyä perillä pidempään. Hieno lähikohde on esimerkiksi maisemallinen Näsijärvireitti. ”Lähdettäiskö ulkomaille Tampereelle?”