Minun kirkkoni kantaa humanismia 
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Minun kirkkoni kantaa humanismia 

30.5.2018

Teksti ja kuva: Kaija Vuorio

Kauppaneuvos Paavo Jauhiainen tuntee talouselämän ja talouselämä Jauhiaisen: pankin toimitusjohtajana eläkkeelle jäänyt Jauhiainen muistetaan myös Lihakunnan ja sen jatkajien toimitusjohtajuuksista, useiden pörssiyhtiöiden puheenjohtajuuksista ja vielä useampien yhtiöiden ja säätiöiden hallitusten jäsenyyksistä. 

Hän naurattaa tuttujaan ja hämää vieraita esittelemällä itsensä teurastajaksi. Olvi-säätiössä ja Luterilaisen kulttuurin säätiössä vaikuttanut kulttuurimesenaatti ei pidä ääntä itsestään. 

Sivistys, humanismi ja taloudellinen hyvinvointi liittyvät Jauhiaisen ajattelussa yhteen. Talous ja tasa-arvo kukoistavat ennen kaikkea luterilaisissa maissa. 

”Jos laitetaan yhteen nippuun luterilaiset Pohjoismaat sekä luterilainen Saksa ja toiseen nippuun vaikkapa Värimeren alueen katoliset ydinvaltiot, huomataan valtavat erot hyvinvoinnissa, yksilöiden välisissä tuloeroissa  ja taloudessa.” 

”Esimerkiksi korruptio on luterilaisissa maissa huomattavan vähäistä kaikkiin muihin maihin verrattuna. Luterilaisuudella on merkitystä yhteiskunnalliseen tasapainoon ja ihmisten välisiin hyvinvointieroihin.” 

”Rohkenen ajatella, että Luther toi reformaatiolla kirkon kautta sivistyksen näihin maihin.” 

Jauhiaista pyydetään usein luennoimaan talouden ja johtajuuden kysymyksistä. Hän tuntee Raamattunsa ja on löytänyt sieltä niin hyvät johtajuuden määritelmät, että pitää Raamattua johtajuuden ensimmäisenä käsikirjana. 

Hyvä johtaja on sivistynyt ja suvaitsevainen ihminen, joka tiedostaa ihmisten erilaiset lahjat ja hyväksyy erilaisuudet. Hyvä johtaja ymmärtää, ettei ihminen ei tule koskaan valmiiksi. Ja pitää elämänohjeenaan: toinen toistenne kunnioittamisessa kilpailkaa.