#silmätristissä ja Sanallista-hartaus 25.4.2018

Teksti: Anni Tanninen, Kallaveden seurakunnan pappi

Taivaan kansalaisena maailmassa

Joh. 15:16

”Ette te valinneet minua vaan minä valitsin teidät, ja minun tahtoni on, että te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää, sitä hedelmää joka pysyy.”

Kaksi passia?

Kun ulkomaanreissu on tulossa, yksi tärkeä asia on tarkistaa, onko passi voimassa. Kotimaan rajojen ulkopuolelle meneminen edellyttää, että matkustusasiakirjat ovat kunnossa. Kun liikkuu turvallisesti kotikonnuilla, riittää että tunnetaan tai että henkilöllisyytensä voi todistaa. Ulkomailla joutuu sen lisäksi todistamaan kansalaisuuteensa. Tähän tarvitaan passia.

Voihan sitä omistaa kaksi passia. Silloinhan on kaksi kotimaatakin.

Minulla on vain yksi passi, mutta kuitenkin tunnistan itsessäni kahden maan kansalaisuuden.

Kun poistun Suomen rajojen ulkopuolelle, kaivan esille passini, jossa kannessa lukee: Euroopan unioni, Suomi ja Passi. Sisältä löytyy omat henkilötietoni ja se ”rosvon näköinen” kuva minusta. Tämä passi antaa Suomen valtion puolesta minulle oikeuden liikkua maailmassa Suomen rajojen ulkopuolella, sillä edellytyksellä, että se toinen valtio myöntää minulle luvan liikkua sen alueella.

Sitten toisaalta – liikuinpa Suomen tai jonkun muun valtion maaperällä – minulla on se ”toinen passi”, joka todistaa sen toisen maan kansalaisuuden. Se passi on sillä tavalla hankala, etten voi kaivaa sitä taskustani ja sanoa tässä se on.

Kuitenkin voimassa olevien sopimusten mukaan se oikeuttaa minut liikkumaan kaikkialla passin myöntäjän luvalla. Välillä se vieras maa kyllä haluaisi evätä minulta oleskeluoikeudet ja muut etuudet, mutta tämän passin antajan valtuudet ovat suuremmat kuin näitten vieraitten maiden viranomaisvaltuudet. Tämän passin on minulle myöntänyt Taivaan ja maan Herra. Olen Taivasten valtakunnan kansalainen. Tämä passi takaa minulle kotimaaoikeuden Taivaassa ja oleskeluluvan ja toimintavaltuudet kristittynä tässä maailmassa ja kaikissa sen valtioissa.