Minun kirkkoni on armollinen

Minun kirkkoni on armollinen

25.4.2018

Teksti ja kuva: Kaija Vuorio

Juankoskelainen Marja-Sisko Pihl arvostaa kirkkoa, joka tietää suuntansa ja periaatteensa. Vaikka kirkossa on lähtökohdiltaan erilaisia ihmisiä, kirkko ei saisi antaa valtaa kuppikunnille ja muotoseikoille.

”Sanoma on tärkeintä ja se, mitä teot ovat”, tiivistää Pihl.

Suomalaisessa kirkossa kaikilla on sama Raamattu ja sama peruskäsitys kristillisestä opista. Niinpä Pihl vierastaa rajaisia pitäviä ja omaa, ainoaa oikeaa oppiaan julistavia, sillä paatoksessa pesii negatiivinen vire ja vihan siemen. Sama pätee niin kirkkoon kuin muuhunkin yhteiskuntaan.

Kirkko on Pihlin mielestä yhtä tasa-arvoinen kuin yhteiskunta yleensäkin eli melko tasa-arvoinen.

Marja-Sisko Pihl on vaikuttanut jo parikymmentä vuotta seurakuntahallinnossa, ensin Juankosken neuvostoissa ja nyt Kuopion yhteisessä kirkkoneuvostossa.

Kristillinen vakaumus tuskin vaikutti Pihlin hallintouralle lähtemiseen, sillä hänet valittiin organisaatioiden toiminnan ja hallinnon tuntijana. Sitä kokemusta Pihlille oli kertynyt kosolti järjestöistä ja kunnallispolitiikasta.

Ilman hänen järjestövaikuttamistaan ei Juankosken 1860-luvulla rakennettua, valtakunnallisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävää tehtaankirkkoa olisi ehkä saatu pelastettua. Marja-Sisko Pihl ajoi tehtaankirkkoa ympäristökeskuksen rahoittamaan Juankosken ruukkialueen kunnostushankkeeseen. Määrärahat heltisivät katon kunnostukseen ja lattiasienen pysäyttämiseen.

Kesäkirkkona toimivasta tehtaankirkosta hän voi todellakin sanoa: minun kirkkoni.