Ei ruokaa roskiin

Ei ruokaa roskiin

25.4.2018

Teksti ja kuva: Ulla Remes

Jos olet puoliltapäivin nälkäinen ja kuljet koulujen ohi, käy kurkistamassa koulun ovea. Jos kouluruokaa on jäänyt jäljelle oppilaiden jo syötyä, ovella on lappu, että ruokaa voi ostaa.

Miten idea syntyi, palvelualuepäällikkö Sari Karttunen Servicalta?

Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti resurssiviisautta -yhteishanke loi esimerkkejä miten kunnissa voidaan edistää luonnonvarojen viisasta käyttöä. Kuopiossa Servica lähti 2015 myymään ylijäämäruokaa ensin kahdessa kohteessa ja pian jo seitsemässä kohteessa, se on sitoutunut Resurssiviisas Kuopio -ohjelmaan.

Mitä voi ostaa ja mihin hintaan?

1,50 euroa maksava ruoka-annos voi sisältää koulujen pääruokakokonaisuuden tai vain osia siitä, riippuen siitä miten ruokaa on jäänyt yli. Asiakas saa myös ruokajuoman, leivän ja levitteen. Ruoka nautitaan paikan päällä.

Millaisia asiakkaita käy ruokailemassa?

Kaikista ikä- ja yhteiskuntaluokista käy ruokailijoita. Meillä käy eläkeläisiä, työikäisiä, vanhempia pienten lasten kanssa ja myös opiskelijoita.

Mistä tietää, mitä tänään syödään?

Ajantasaiset ruokalistat löytyvät www.servica.fi -etusivulta ruokalistat-kohdasta. Sieltä löytyy myös tieto poikkeusaukioloista.

Loppuuko ruoka usein?

Koululaisilta ruoka ei lopu koskaan kokonaan. Valmistamme ruokaa aiemman menekin mukaan ja jos se maistuu tavallista paremmin, tehdään korvaavaa ruokaa. Suosikkiruokia ovat hyvin perinteiset ruuat kuten makaronilaatikko, lihapullat, uunimakkara ja erilaiset pastaruuat. Ruokaa ei ylijäämämyynnin jälkeen jää enää biojätteeseen.

Ylijäämäruokaa tarjoillaan

• Hatsalan koululla klo 12.30–13.00
  • Jynkän koululla klo 12.15–2.45
  • Kallaveden lukiolla klo 13.00–13.30
  • Karttulan seurakuntakodilla klo 11.30–12.00
  • Martti Ahtisaaren koululla klo 12.30–13.00
  • Snellmanin koululla klo 12.00–12.30
  • Juankoskella Ruukintehtaan koululla toukokuussa, ajat ja myöhemmin mukaan tulevat koulut päivittyvät verkkoon.