Viljele ja varjele

25.4.2018

Pääkirjoitus | Minna Siikaniva

**@**

Tänä vuonna talvi tuntui minusta erityisen pitkältä. Muistan, kun helmikuun lopussa kysyin ystävältäni huolestuneena, että ei kai enää ehdi tulla kovia pakkasia. Parin päivän kuluttua iltapäivälehtien lööpeissä kerrottiin takatalven saapumisesta.

Viime viikkoina olemme saaneet nauttia jo hieman auringonpaisteesta. Ensimmäiset leskenlehdet ja krookukset ovat ilmestyneet näkyviin.

Olin aurinkoisena viikonloppuna ystävieni kanssa pilkillä. Tuntui, että kaloja pystyi vain nostelemaan jään alta pintaan. Saimme tunnissa reilut 80 ahventa.

Luontoon kannattaa suhtautua kunnioittaen. Minä ainakin kuuntelin herkällä korvalla jään ääniä ja tarkkailin sulia kohtia. Enää en uskalla lähteä jäälle kävelemään.

Pilkillä mieleeni tuli myös äskettäin lukemani uutinen, jonka mukaan Mäntyharjun lähellä on havaittu kalakuolemia. Toivottavasti onnettomuusjunan vaunujen myrkyt eivät ehtineet saastuttaa luontoa merkittävästi.

Kirkossamme vietetään luomakunnan sunnuntaita jonakin touko-lokakuun välisenä sunnuntaina. Seurakunnat saavat itse päättää ajankohdan.

Jumala on sanallaan luonut kaiken olevaisen ja ylläpitää sitä. Hän on antanut ihmiselle vastuun luomakunnan huolenpidosta. Ihmisen tehtävä on viljellä ja varjella luomakuntaa.

Voimme rukoilla: Opeta meitä käyttämään maan ja veden antimia niin, ettemme itsekkyydessämme tuhoa elämää, vaan varjelemme elämisen mahdollisuudet myös seuraaville sukupolville.

Luomakunnan sunnuntaina luetaan usein tuttu raamatunkohta: Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet, ja Jumalan henki liikkui vetten yllä. Jumala sanoi: ”Tulkoon valo!” Ja valo tuli. Jumala näki, että valo oli hyvä. 1. Moos. 1:1–4.

Valoisaa kevään odotusta!