Rakkautta ja naulanreikiä
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Rakkautta ja naulanreikiä

28.3.2018

Teksti: Erika Suominen, Järvi-Kuopion seurakunnan luottamushenkilö

Kuva: Timo Hartikainen

Joosef oli tulenpalavasti rakastunut itseään huomattavasti nuorempaan Mariaan, joka oli  hyvätapainen ja puhdasmielinen. Maria tuli raskaaksi ja Josef tiesi, että lapsi ei ole hänen. Kysymys oli jostain suuremmasta ja yhteinen matka jatkui. Lapselle oli jo ennen syntymää annettu suuri tehtävä. Kun lapsi syntyi, äidinrakkaus poikaa kohtaan oli suuri, vaikka hän tiesi menettävänsä tämän. 

Palmusunnuntaina alkoi tuon miehen kärsimysmatka ristille. Jeesus saapui aasilla ratsastaen Jerusalemiin. Kansa levitti hänen kulkureitilleen palmunoksia ja vaatteita. Hiljaisen viikon pitkä taival alkoi. Rauhallinen mies ei protestoinut kohtaloaan, vaan otti vastaan sen mitä kirjoitettu oli. 

Monelle ihmiselle pääsiäinen tietää vapaata ja vapaapäiviä. Pääsiäisen sisältö usein unohtuu ja päivien aikana voi tehdä mitä tahansa. 

Omassa lapsuuskodissani ja nyt aikuisena vietän hiljaista viikkoa mahdollisimman rauhallisesti. Siihen kuuluvat tilaisuudet seurakunnassa ja oloa lähimpien kanssa. 

Kiirastorstain messu hiljentää lopullisesti viikon ohjelman. Messun lopuksi kirkkosali riisutaan kaikesta tavarasta ja kirkkoon tavallisesti kuuluvista asioita. Omassa lapsuuskirkossani Alastarolla sali peitettiin mustilla kankailla riisumisen jälkeen. Muistan, kuinka synkältä se näytti lapsen silmissä. 

Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus, jossa kirkkosali on tyhjä eikä virsiä säestetä, on aina sykähdyttävä kokemus. Pitkäperjantai vietettiin lapsuuskodissani kotona ja oltiin rauhallisesti. Lapsena uskoin, että pitkäperjantain nimi tuli juuri siitä, että aika tuli niin pitkäksi, kun tekeminen oli rajoitettua. 

Pääsisäisaamuna tai pääsiäisyönä messussa on riemullista. Elämä on voittanut kuoleman. 

Ihmisen on hyvä aika-ajoin pysähtyä tässä maailman melskeessä. Arjen aherruksen jälkeen juhlakin maistuu juhlalta. Pääsiäisen riemu taittaa talven ja kevät koittaa vähitellen. 

Hyvää pääsiäistä kaikille!