Perhe-elämä kaipaa tervettä itsekkyyttä 
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Perhe-elämä kaipaa tervettä itsekkyyttä 

28.3.2018

Teksti ja kuva: Maiju Honkala

Toistakymmentä iloista tenavaa leikkii Neulamäen kirkon kerhotiloissa. Parin oven takana yhtä monta pariskuntaa istuu sohvilla ja kuuntelee, kun Kuopion seurakuntien pappi ja perheneuvoja Markku Virta kertoo lapsiperhearjen tuomista haasteista. 

Hän sanoo ääneen sen, mistä moni vanhempi kokee piston sydämessään, kun lasten äänet soivat korvissa ja housunpuntissa roikkuminen ahdistaa. 

”Omia tunteitaan ei pidä pyytää anteeksi. Ihmisen täytyy muistaa, että hän on myös yksilö, jolla on omat ajatukset.” 

Virta huomauttaa, että tunne ei pakota ketään toimimaan tietyllä tavalla. Jos muistamme sen esimerkiksi suuttuessamme, olemme valmiit myös toimimaan rationaalisemmin kyseisessä tilanteessa. Lisäksi hän kehottaa olemaan toisinaan itsekäs ja ottamaan omaa aikaa. 

”Se ei ole heikkouden merkki, vaan tärkeä osa arkea oman jaksamisen takia.” 

Hae apua voimien huvetessa

Parisuhdeneuvojan puheille tullaan useimmiten silloin, kun ei osata enää kommunikoida oikein ja riidat kärjistyvät. Seuraavaksi eniten apua tarvitaan erotilanteisiin ja uskottomuuden käsittelyyn. 

”Parisuhdepäiviin tulevat ihmiset, jotka haluavat tietää, kuinka kehittää omaa parisuhdetta. Halutaan eväitä arkeen sen sijaan, että tullaan ratkaisemaan akuuttia parisuhteen ongelmaa.” 

Virta puhui tilaisuudessa myös siitä, että voimien huvetessa vanhempi voi tehdä itsestään lastensuojeluilmoituksen. Sana sai yleisön naurahtamaan, mutta pian tunnelma vakavoitui.

”Se herättää monessa häpeää, mutta toivon, että tulevaisuudessa asenteet loiventuvat.” Lastensuojeluilmoitus ei tarkoita automaattisesti lasten huoltajuuden menettämistä, vaan sillä pyritään ennen kaikkea tukemaan lasta. Sen kautta saa esimerkiksi taloudellista tukea.

Toivottu parisuhteen pysäkki

Parisuhdepäivä on ollut kovasti toivottu pysäkki hyvän perhe-elämän puolesta. Kerran kuukaudessa järjestettävästä Kallaveden seurakunnan Varikko-parisuhdeillasta onkin tullut jo pysyvä osa seurakunnan tapahtumakalenteria.

”Lapsi- ja perhetyö on yhä enenevissä määrin laaja-alaista toimintaa. Se ei ole enää vain lapsiin kohdistuvaa, vaan mietimme, miten seurakunta voisi olla tukemassa koko perhettä. Tarve lähtee seurakuntalaisista”, kertoo Alavan seurakunnan lapsityönohjaaja Sirpa Pesonen.

Tällä hetkellä seurakunnan lapsi- ja perhetyö on keskittynyt lähinnä perheisiin, joiden lapset ovat kotihoidossa. Pyrkimyksenä on voida entistä paremmin huomioida myös ne perheet, jotka ovat työelämässä mukana. 

”Jospa tämä tilaisuus olisi tavoittanut myös sen kohderyhmän, joka tulee harvemmin seurakunnan järjestämiin tapahtumiin”, Pesonen toivoo.