Yksinäisyys on aikamme ongelma
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Yksinäisyys on aikamme ongelma

28.2.2018

Pääkirjoitus | Minna Siikaniva

Vietämme paastonaikaa, jonka tuhkakeskiviikko aloitti. Se sattui tänä vuonna ystävänpäivään.

Ystävänpäivää vietetään useissa maissa ja Suomeen se rantautui parikymmentä vuotta sitten. Perinteisesti ystävänpäivää on pidetty romanttisena rakastavaisten päivänä, mutta meillä se on saanut vahvemman aseman ystävyyden juhlana.

Tuhkakeskiviikon iltana selasin Facebookia, ja ystäväni Karoliina Nivari oli laittanut todella koskettavan päivityksen: “Osaisinpa antaa teille ystävilleni kaikkea, mitä te annatte minulle: ideoita, uskollisuutta, tarkkanäköisiä huomioita, toisen vahvuuksien sanoittamista, arjen juhlahetkiä, yhdessä tekemistä, viisaita kysymyksiä, siivousapua, työnohjausta, lempikukkia, uusia yhteyksiä, vedet silmissä nauramista, rohkeutta nähdä omia heikkouksia”.

Tätä ystävyys on. Ehkäpä tänä paastonaikana voisimme miettiä ystäviä ja kiittää heitä kaikkia. Samalla kannattaa muistaa, että kaikilla ei ole ystäviä. Vapaaehtoistyö.fi:n kautta voit tarjoutua vaikkapa kävelyseuraksi yksinäiselle.

“Yksinäisyys ei katso ikää, sukupuolta tai yhteiskuntaluokkaa. Yksinäisyys voi yllättää kenet tahansa. Noin joka viides suomalainen kokee yksinäisyyttä joskus. Eniten siitä kärsitään nuoruudessa ja vanhana. Yksinäisyys nostaa ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 45 prosentilla.” summaa HelsinkiMission Olli Valtonen.

Myös piispa Jari Jolkkonen kehotti paastokutsussaan: “Paastoon kuuluu rakkauden ja myötätunnon osoittaminen köyhille, sairaille, vanhuksille ja yksinäisille.”

Siinäpä on hyvä tehtävä meille kaikille!