Banderollista kassi

Banderollista kassi

28.2.2018

Teksti: Ulla Remes

Mitä tehdä, kun vanha poistuu käytöstä? Miten se tulisi järkevään uusiokäyttöön?

Kuopion Savonia-ammattikorkeakoulun vaatetusmuotoilulinjan opiskelijat Johanna Nevalainen, Roosa Kumpulainen, Emilia Kekkonen ja Joonas Ursin tarttuivat täsmähaasteeseen opettajiensa Sirpa Ryynäsen ja Laura Pakarisen kanssa. He suunnittelivat arjessa käytettäviä kierrätystuotteita myytäväksi Lähetysjuhlilla.

Materiaali tulee suoraan teeman ympäriltä. Suomen Lähetysseuran logo ja tuotteiden ulkoasu muuttuivat vuonna 2016. Vanhat banderollit, keräysliivit ja pöytäliinat poistuivat käytöstä ja seurassa mietittiin mitä niille pitäisi tehdä ja voisiko niitä käyttää vielä jotenkin. Tuottaja Mervi Ritokoski keksi antaa materiaalit ideoinnin pohjaksi opiskelijoille.

Sydänpussukka ja nyörireppu

Ostoskassi, kaulanauha, kirjanmerkki. Sydänpussukka, nyörireppu, iso kassi. Jopa satulansuojaksi saakka mainosmateriaalit taipuivat.

Ohjeet on julkaistu netissä ja seurakuntien pienryhmissä on tuotteita jo tehty.

”Ompeluhaaste on lähtenyt seurakuntiin kansainvälisen työn sihteereiden ja lähetyssihteereiden ja -pappien kautta. Tuotteita voi tehdä myös Kuopion ulkopuolella ja niitä on tarkoitus myydä tulevaisuudessa myös muissa tapahtumissa, joissa Lähetysseura on mukana”, kertoo Lähetysjuhlien paikallinen koordinaattori Kirsi Perämaa.

”Minä kuljen kertomassa, kuinka tuotteita pääsee tekemään. Esimerkiksi Männistön innostuneessa Kätevät kädet-ryhmässä esittelin viime viikolla tuotteita, joita voisi tehdä”, Kirsi Perämaa kertoo.

Näpertäjillä intoa

Nilsiässä on töitä jo tehty: diakoni Hanna Kokkonen ja diakonissa ja lähetyssihteeri Minna Puustinen järjestivät talkoot Järvi-Kuopion lähetyspiireille tammikuussa. Ideointipäiville osallistui kolmisenkymmentä vapaaehtoista.

”Nilsiän Näpertäjät ottivat heti haasteen vastaan. Heille toimitettiin kierrätysmateriaalia, josta he nyt valmistavat saatujen mallien mukaan erilaisia myyntituotteita”, kertoo Minna Puustinen.

”Talkoot eivät siis jääneet yhteen kertaan, vaan ne jatkuvat toukokuulle asti. Lisää ompelijoita vielä tarvitaan.”

Näpertäjien johtohenkilö Irma Tuononen kertoo tuotteiden valmistuksen alkaneen vauhdilla.

”Näpertäjät ovat olleet innoissaan uudesta haasteesta. Koska tuotteet valmistetaan kierrätysmateriaalista, niin ne ovat tavallaan uniikkituotteita jokainen, vaikka kaava olisikin sama”, Tuononen kertoo.

Tee itse

Oletko taitava käsistäsi? Kuulutko käsityöpiiriin tai muuhun harrasteryhmään? Innokkaat ompelijat voivat kysellä kankaita Kirsi Perämaalta puh. 040 4848 272.

Vanhoja banderolleja, keräysliivejä tai muuta sopivaa materiaalia voi löytyä muualtakin. Tuotteiden valmistusohjeet ovat vapaasti käytettävissä, ohjeet sivuilla: https://felm.suomenlahetysseura.fi/osallistu/lahetysjuhlat/uusiotuotteita-vanhoista-banderolleista/