#silmätristissä ja Sanallista-hartaus 28.2.2018

Teksti: Juha Välimäki, Alavan seurakunnan kappalainen

Jeesus, Pahan vallan voittaja

Joh. 8: 46–59

”Kuka teistä voi osoittaa, että minä olen tehnyt syntiä? Ja jos puhun totta, miksi ette usko minua? Se, joka on lähtöisin Jumalasta, kuulee mitä Jumala puhuu. Te ette kuule, koska ette ole lähtöisin Jumalasta.”

--- ”Minä kunnioitan Isääni, mutta te häpäisette minua. Itse en kysy kunniaani, mutta on toinen, joka kysyy ja tuomitsee. Totisesti, totisesti: joka pitää kiinni minun sanastani, ei milloinkaan näe kuolemaa.”

Mitä minä kaipaan?

Seitsemän vapaata viikkoa, paastonaika. Kolme viikkoa takana ja matka kohti ylösnousemuksen pääsiäistä puolessa. Ensi-innostus on alkanut rapista, laskiaispullat ja kermavaahto ovat muisto vain ja kiusaukset ovat tulleet tutuiksi. Miten vaikeaa sitä on luopua edes vähästä?

Evankeliumissa Jeesukselta kysytään: ”Mikä sinä luulet olevasi?”

Onko myös meidän vaikeaa nähdä lähelle, nähdä Vapahtajan merkitystä? Katsoa omaan sydämeen, ja ymmärtää. Evankeliumissa ne sanovat: ”Sinä olet samarialainen, ja sinussa on paha henki. Eikö asia olekin niin?” Ja Jeesus vastaa: ”Minä tunnen hänet.”

Mutta mitä minä tunnen, mitä kaipaan? Millaisesta kuolemasta toivoisin Kristuksen minut vapauttavan?

Pääsiäistä edeltävä aika oli joskus kasteelle valmistautumisen aikaa. Olisiko se nyt elämänvalintojen pohtimisen aikaa. Auttaisi miettimään, mikä tavassani elää on tolkkua. Millaisesta kuolemasta toivoisin Kristuksen minut tänään vapauttavan?

Juutalaiset kysyvät: ”Mikä sinä luulet olevasi?” Ja Jeesus vastaa: ”Minä tunnen hänet.”

Tunnenko minä, miltä minun Jumalani näyttää?

Psalminkirjoittaja muistuttaa: ”Minun silmäni katsovat alati Herraan, hän päästää jalkani ansasta.”