#silmätristissä ja Sanallista-hartaus 31.1.2018

Teksti: Lauri Kastarinen Tuomiokirkkoseurakunnan 1. kappalainen

Kynttilänpäivä

Luuk. 2: 22–33

Jerusalemissa eli hurskas ja jumalaapelkäävä mies, jonka nimi oli Simeon. Hän odotti Israelille luvattua lohdutusta, ja Pyhä Henki oli hänen yllään. Pyhä Henki oli hänelle ilmoittanut, ettei kuolema kohtaa häntä ennen kuin hän on nähnyt Herran Voidellun.

Vanhus ja lapsi

Vanha Simeon on vieraillut ajatuksissani useampaan kertaan viime aikoina. Joitakin näistä ajatuksista olen tallentanut koneen muistiin ja joitakin myös saarnassa jakanut. En tunne miestä syvällisesti Luukkaan kertomaa enempää, mutta silti Jerusalemin Simeon haluaa käväistä säännöllisesti kylässä.

Ensimmäisen kerran Simeon tuli kylään jo isäni hautaan siunaamisessa helmikuussa vuonna 2004. Tekstinä oli ”Herra, nyt sinä annat palvelijasi rauhassa lähteä...minun silmäni ovat nähneet sinun pelastuksesi”. Se tuntui oikealta ja sopivalta tekstiltä, ja sitä se olikin. Isän oli hyvä tehdä kotimatkan viimeistä taivalta saman uskon varassa, yhdessä Simeonin kanssa.

Yhteydenpito on jatkunut vuosien vieriessä. Simeon alkaa tuntua yhä enemmän ikätoverilta. Viimeisimmän kerran tuo vanha kyläluuta soitti ovikelloa menneenä loppiaisena. Avasin oven ja kutsuin sisään, kasteen juhlaan. Neljäs ukitettava valkoisissaan oli minulle todistus Jumalan hyvyydestä ja siunauksesta, hänen kirkkautensa säteilystä keskellämme. Lapsi pysyi kumminsa sylissä, mutta Simeon pääsi mukaan kastepuheeseen. Simeon kantoi käsivarsillaan Vapahtajaa, kummin kädet kantoivat lapsen pelastuksen lähteelle.

Kynttilänpäivän vakiovieras todistaa sanoillaan valon voittavan pimeyden. Simeon on vanhan ja uuden rajalla. Hänen aikansa on jo täynnä. Uusi, pelastuksen aika on hänen elämästä väsyneillä käsivarsillaan. Lapsi kutsuu myös meidät pelastuksen piiriin. Jo nyt. Valon lapsi, Kristus, Jumalan kirkkauden säteily.