Hyvä palvelija

31.1.2018

Teksti: Heli Haring

Kuva: Vicente Serra

Avoimuus, luottamus ja keskinäinen kunnioitus. Ne ovat tärkeitä työkaluja
Kuopion uutena kaupunginjohtajana aloittavalle Jarmo Pirhoselle.

Jarmo Pirhonen ei ole syntyjään Kuopion poikia, mutta on solahtanut savolaiseen maisemaan kuin kala veteen.

”Olemme vaimoni kanssa viihtyneet Kuopiossa aivan erinomaisesti. Täällä on hienoa kulttuuritarjontaa ja upea luonto ympärillä”, Pirhonen kuvailee.

”Kovinkaan monessa kaupungissa et voi asua keskustassa ja samalla järven rannalla. Kuopiossa sekin on mahdollista.”

Pohjois-Pohjanmaalta lähtöisin oleva Pirhonen on asunut eri puolella Suomea, pisimpään Kaakkois-Suomessa.

”Mukavaa seutua sekin. Silti voin vilpittömästi sanoa, että Kuopiossa voisimme hyvinkin viettää vaikka loppuelämämme – mikäli elämä ei heitä eteen suuria yllätyksiä.”

Oikeanlaista puhetta mieheltä, joka on astumassa hyvän elämän pääkaupungiksi markkinoidun Kuopion ohjaksiin.

Melkein seitsemän veljestä

Pirhonen ei vielä pikkupoikana osannut kuvitella päätyvänsä joskus suuren kaupungin kaupunginjohtajaksi.

”Vartuin pienellä paikkakunnalla kuusilapsisessa perheessä. Meillä ei ollut ollenkaan itsestään selvää, että lapset lähtisivät lukioon.”

”Muutamat opettajani kansakoulussa olivat hyvin kannustavia. Heidän innoittamana jatkoin opintojani lukiossa ja sen jälkeen yliopistossa.”

Noita opettajiaan Pirhonen pitää edelleen elämänsä merkityksellisimpiin kuuluvina ihmisinä.

”Toki myös vanhemmat ja viisi veljeäni ovat olleet tärkeitä. Äitini sanoi joskus, ettei hänellä ollut aikaa kasvattaa meitä, vaan me veljekset kasvatimme toinen toisiamme.”

Pirhonen kertoo joskus miettineensä, millainen hänestä olisi tullut, jos sisaruskatraassa olisi ollut tyttöjä.

”Vaikea mennä sanomaan, olisinko kovasti erilainen ihminen. Esikoiseni on tyttö eikä hän käsittääkseni ole kovastikaan kärsinyt minun kanssani”, Pirhonen nauraa.

Pettymyksestä voittoon

Pirhonen lähti lukion jälkeen opiskelemaan oikeustiedettä Rovaniemelle.

”Opiskeluaikana kiinnostuin sekä kunta- että pankkialasta. Ehkä tuolloin kylvettiin siemen sille, että tänä päivänä olen juuri tällä paikalla.”

Työkokemusta Pirhosella on molemmilta aloilta. Ura on tuonut mukanaan rikastuttavia kokemuksia – mutta myös pettymyksiä. Yksi sellainen johdatti Pirhosen lopulta Kuopioon.

”Olin hakenut Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ylijohtajaksi, mutta vastoin yleisiä odotuksia en tullutkaan valituksi. Se oli minulle silloin iso pettymys. Samaan aikaan Kuopioon etsittiin kaupunkiympäristön palvelualuejohtajaa ja minulta tiedusteltiin, josko olisin kiinnostunut hakemaan kyseiseen virkaan. Näytin vihreää valoa.”

Pirhonen tuli valituksi ja sen myötä Lappeenranta vaihtui Kuopioksi.

”Aiempi pettymys osoittautui loppujen lopuksi voitoksi. Olen taipuvainen ajattelemaan, että niin käy kuin on hyvä. Asiat yleensä järjestyvät siten kuin niiden on tarkoituskin järjestyä – vaikka aluksi ei lainkaan siltä vaikuttaisi.”

Kirkko on kumppani

Virkansa puolesta Pirhonen tekee yhteistyötä myös seurakunnan kanssa.

”Kirkko on läheinen kumppani kaupungille. Tapaamme paikallisten kirkkoherrojen kanssa säännöllisesti ja pohdimme yhdessä, miten voisimme auttaa ihmisiä ja millaisia palveluja pitäisi järjestää.”

Pirhonen kertoo arvostavansa erityisesti kirkon diakoniatyötä.

”Kirkollisveroa maksan mielelläni, se on osallistumista lähimmäisten auttamiseen.”

Kirkonmenot ovat Pirhosen mukaan yksi tapakulttuurin muoto ja sellaisena vaalimisen arvoinen.

”Silloin, kun lapset olivat pieniä, kävimme koko perhe yhdessä joulukirkossa. Halusin välittää heille sitä traditiota.”

Jumalanpalvelukset ovat Pirhosen kokemuksen mukaan muuttuneet aika lailla hänen nuoruudestaan.

”Niissä on nykyään iloisempi sävy, mikä ei ole ollenkaan huono asia, kun ilosanomasta kuitenkin on kyse.”

Aina on vaihtoehto

Pirhonen vannoo avoimuuden, luottamuksen ja keskinäisen kunnioituksen nimeen.

”Ne pätevät niin johtamisessa kuin kaikessa muussakin ihmisten välisessä kanssakäymisessä.”

”Koen, että kaupunginjohtajuus on palveluammatti. Toivon olevani hyvä palvelija Kuopiolle.”

Johtamista ja johtajuutta Pirhonen on viime aikoina pohdiskellut paljonkin.

”Kun kelailee vuosia taaksepäin, on pysäyttävää huomata, kuinka aika tekee tehtävänsä ja ihminen kehittyy. Joskus alle kolmekymppisenä sitä kuvitteli olevansa tosi hyvä esimies. No, onneksi kehitys ei pysähtynyt vielä ihan niihin vuosiin.”

”Ihmisellä pitäisi aina olla joku, joka pitää peiliä edessä ja varmistaa, että jalat pysyvät maassa.”

Pirhonen uskoo, että hänen määräävin ominaisuutensa on peruspositiivisuus.

”Vaikeuksia kohdatessani siitä on ollut suurta apua. Olen oppinut suhteuttamaan asioita ja näkemään, että pääsääntöisesti vaikeuksista aina selviää jollain tavalla.”

”En halua jäädä piehtaroimaan negatiivisuuteen, vaan haen tietä valoon. Uskon, että aina löytyy vaihtoehto, vaikka miten toivottomalta näyttäisi.”

Jarmo Pirhonen

• Syntynyt vuonna 1958 Siikajoella.
  • Koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti.
  • Tuli Kuopioon kaupunkiympäristön palvelualuejohtajaksi syksyllä 2010.
  • Toiminut vs. kaupunginjohtajana 1.5.2017 alkaen.
  • Aloittaa virassaan uutena kaupunginjohtajana 1.2.