Ihmisoikeuksilla ei saa olla rajoja

31.1.2018

Teksti: Kaija Vuorio

Kuva: Tuija Hyttinen

Toukokuun lopulla Kuopiossa vietettäviä Lähetysjuhlia pohjustettiin Kuopion tuomiokirkossa jo ekumeenisella rukousviikolla. Lähetysjuhlat ovat myös musiikkitapahtuma. Etkot käynnisti palkittu pop-rock-kantelisti ja lauluntekijä Ida Elina.

Suomen Lähetysseura sanoo tehtäväkseen todistaa rajoja ylittävästä Jumalan rakkaudesta.

”Lähetysseuran pitää nähdä, missä ne rajat nyt kulkevat. Keitä ovat nykypäivän spitaaliset ja saastaiset, syrjityt omissa yhteiskunnissaan”, tiivisti Suomen Lähetysseuran tuore toiminnanjohtaja Rolf Steffansson.

Saako uskontoa vaihtaa?

Suomessa uskonnonvapauden perinne on niin vahva, että kysymykseen uskonnon vaihtamisesta on helppo vasta: tietysti voi. Suomalaisen kristityn on hyväksyttävä sekin, että kristinuskon tilalle voi valita jotakin muuta. Ei kuitenkaan pidä luulla, että se on helppoa.

”Uskonto on meissä perusjärjestelmä, ei sitä vaihdeta kuin paitaa. Ihmisessä täytyy sitä ennen tapahtua isoja asioita, sanoo Steffansson.”

Suomen Lähetysseura toimii monissa maissa, joissa uskonnonvapaus on hyvin rajoitettua. Kristittyjäkin vainotaan.

”Monet meidän kumppanuuskirkoistamme elävät alueilla, joilla ihmisoikeudet eivät toteudu ja se näkyy uskonnonvapaudessa. Missä kristittyjä vainotaan, siellä vainotaan yleensä myös muita vähemmistöjä. Me korostamme vaikuttamistyössämme kaikkien ihmisoikeuksia ja valtioiden velvollisuutta huolehtia ihmisoikeuksien toteutumisesta.”

Rohkeasti sanottu

Lähetysjuhlien historiassa ei ole ennen ennakkotilaisuuksia järjestetty, mutta Kuopiossa etkoja tulee kokonainen sarja. Nyt pohdittiin myös uskosta todistamista.

”Lähetystyössä niin kuin muuallakin pätee kultainen sääntö: toimi niin kuin haluat itse tulla kohdelluksi.”

Kukapa haluaisi kohdata aggressiivisen käännyttäjän? Enää ei puhuta lähetyssaarnaajista, sillä lähetystyö ei ole vain sanoja. Ensin on tärkeää kuunnella, mitkä ovat ihmisten kysymykset.

Rolf Steffansson oli kymmenen vuotta ulkomaantyössä Tansaniassa ja tietää, että sanat voidaan kuulla aivan eri tavoin.

”Tansaniassa vapautuminen synnistä voi tarkoittaa vapautumista häpeästä tai että evankeliumi vapauttaa pelosta, niin ettei enää tarvitse pelätä henkivaltoja.”

Steffanssonin mielestä omaa oikeassa olemistaan ei pidä lähteä todistelemaan loogisella ylivertaisuudella.

”Ei tämä kristittynä oleminen ole markkinointia. Uskon, että Jumala tekee työnsä kohtaamisissa.”

”Perimmäinen kutsumus on rakastaa lähimmäisiä, osoittaa lähimmäisen rakkautta ja luottaa siihen, että Jumala hoitaa loput.”

Suomen Lähetysseuran vuotuiset Lähetysjuhlat muistuttavat paikallisseurakuntia siitä, miten suurissa kuvioissa maailmanlaajuinen lähetystyö toimii. Historiallisista syistä kirkon piirissä toimii kuusi muutakin virallista lähetysjärjestöä.

”Hyvän sanoman välittäminen ja diakonia ovat kirkon perustehtäviä. Siinä kirkon pitäisi toimia yhdessä. Hyvällä syyllä voi kysyä, käytetäänkö nyt resursseja parhaalla mahdollisella tavalla, arvioi Steffansson.”