Ajasta aikaan

Ajasta aikaan

31.1.2018

Pääkirjoitus | Minna Siikaniva

Kirkko on viime viikkoina ollut mediassa esillä erityisesti piispa Teemu Laajasalon taloudenpitoon liittyvien asioiden vuoksi. Arkkipiispa Kari Mäkinen korostaa, että kirkolla on suuri vastuu rahankäytöstä, koska kyseessä ovat kirkollisverovarat. Hän muistuttaa myös, että ketään ei tule tuomita ennen kuin asiat on selvitetty.

Osa kirkon johtajista kokoontui tammikuun lopussa Kirkon johtajuusforumiin, jossa keskusteltiin paljon kirkon tulevaisuudesta.

Tilaisuus päättyi Kallion kirkkoon messuun. Ennen messun alkua kirkonkellot kaikuivat komeasti. Kirkonkellojen soitto on kutsunut kansaa kirkkoon satojen vuosien ajan.

Kallion kirkossa avattiin myös sisällissodan muistovuosi. Arkkipiispa Kari Mäkinen totesi: ”Sisällissota asuu yhteisessä muistissa, ja yksityisissä perheen, suvun ja paikkakunnan muistissa. Kirkko voisi luoda yhteisiä muistin ja kertomisen paikkoja ja tiloja. Sadan vuoden perspektiivistä on helppo nähdä, että kirkon johdon ja papiston roolilla ja asennoitumisella sisällissodan repimässä maassa on ollut pitkä ja vaikea jälki.”

Penkissä istuessani pohdin, että erilaisten mediakohujen ja maailmanhistorian tapahtumien keskellä kirkko on ollut ja pysynyt. Vuodesta toiseen kirkkojen kellot ovat jatkaneet soimistaan ja kutsuneet ihmisiä yhteyteensä.

Seurakunta on rukoileva yhteisö. Toivottavasti ihmiset muistaisivat aina kirkonkellot kuullessaan, että kirkosta saa apua. Jumalanpalveluksissa rukoillaan aina seurakuntalaisten puolesta.

Ajat muuttuvat, mutta pyhä pysyy ja kantaa aikojen yli ja kantaa myös ihmistä.