Muutakin kuin lämmintä kättä

31.1.2018

Teksti: Ulla Remes

Kuvat: Tuija Hyttinen

Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan tänä vuonna kotimaan köyhimpiä. Valtakunnallinen musiikkivideo keräykselle kuvattiin Kuopiossa.

Lämmintä käsille, lämmittävää myös toisille käsille. Kuopiolaiset naiset tempaisivat neulomalla villalapasia hyväntekeväisyyskerääjien työrukkasiksi. Jotta tarkoitus ei jää epäselväksi, neulokseen on kuvioitu pian käynnistyvän Yhteisvastuu-keräyksen tunnus.

Diakonissa Pirjo Litmanen Kuopion Tuomiokirkkoseurakunnasta kertoo, että idea lapasiin lähti siitä, että kerääjillä paleltuivat kädet lipasten kanssa. Pirjo ja diakoni Birgitta Oksman ideoivat yhteisvastuulapasen ja etsivät mallilapaselle tekijän. Ennen kesää löytyikin yllättäen Yhteisvastuun nettisivuilla lapaselle kuviointiohje. Parikymmentä eri-ikäistä naista neuloi lapasia lipaskerääjille työrukkasiksi 50 paria.

”Ihana on nähdä, miten kerääjiä varustetaan innolla liikkeelle, kun jälleen ovat uskolliset valmiita lähtemään vapaaehtoistyöhön”, iloitsee diakonissa Pirjo Litmanen.

Kanttori heiluvilla telineillä

Kokonaan toisenlaisista tunnelmista saman asian äärellä löysi itsensä kanttori Ossi Jauhiainen.

”Kun tällainen korkeanpaikankammoinen löytää itsensä kerrostalon katolle johtavilta heiluvilta telineiltä Saarijärven kaupunginosan rakennustyömailta kuvaajan ja kameran kanssa, ihmettelee, mihin kaikkeen musiikintekeminen voi viedä”, muusikko sanoo. Yhteisvastuukeräyksen musiikkivideota kuvattiin myös Valkeisenlammella, Kuopion Tuomiokirkossa ja Siilinjärven hautausmaalla, moottoritiellä ja yksityiskodissa.

Käsikirjoituksen teki tiimi, johon Ossin lisäksi kuuluivat videolla laulavan kuoron solisti Kristiina Brask ja kuvaaja Petri Kekäläinen. Tiimi joutui ajoittain nopeiden ratkaisujen eteen:

”Haikailimme, mistä löytyisi videolle riitelevä pariskunta. Samassa kahvilaan Kuopiossa astui opettajapariskunta, jonka tunsin jo Hamulan kouluajoiltani. Viidessä minuutissa oli kuvaukset jo sovittu.”

Kolmen minuutin videon tunnelmat vaihtelevat. Ossi Jauhiaisen sävellys, joka alun alkaen on hänen opintojensa lopputyöstä, on nyt saanut orkesteriversion ja uuden sovituksen Tahdistin-orkesterin ja Popo Salami bändin kanssa rumpujen ja puhaltimien vahvistamana. Nuorisokanttori Jarkko Maukosen sanat hiljentävät rukoukseen sosiaalisessa mediassa:

”…meidät varjoista vapauteen vie. Sinä näet ja kuulet ja tiedät, kuinka kaipaamme armahtajaa…” ja ”emme mitään voi eteesi tuoda, vain sydämet sokeutuneet…”

35 000 arkienkeliä

Siellä, missä sävelet hetkeksi vaikenevat, lähtee lähimmäistä auttamaan joka kevät reilut 35 000 vapaaehtoista arkienkeliä keräyslistojen ja -lippaiden kanssa. Kaikki Suomen ev. lut. seurakunnat osallistuvat 4.2. käynnistyvään keräykseen.

Yhteisvastuu 2018 torjuu nälkää ja köyhyyttä. Suomessa tuetaan taloudellisesti vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä yhteistyössä Kirkon diakoniarahaston ja paikallisseurakuntien kanssa. Keräyksellä autetaan hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.

Diakoniarahastosta myönnetään 2 000–4 000 euron kertaluontoisia avustuksia diakoniatyön kautta välttämättömiin hankintoihin tai talouden tasapainottamiseen esimerkiksi sairauden, pitkittyneen työttömyyden tai yllättävän elämäntilanteen vuoksi. Seurakunnissa yhteisvastuuvaroin pyritään tuomaan välitöntä helpotusta vähävaraisten ihmisten arkeen esimerkiksi ruoka-avun kautta.

Ulkomailla yhteisvastuuvaroin autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä. Heille turvataan muun muassa riittävän ravinnon ja puhtaan veden saanti sekä mahdollisuus terveydenhoitoon, majoitukseen, lasten koulunkäyntiin ja perheiden toimeentuloa parantavaan koulutukseen. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Kerro omasta hyväntekeväisyystapahtumastasi somessa #yhteisvastuu ja kurkkaa samalla, mitä muut ovat ideoineet.

Katso Yhteisvastuun tapahtumia tapahtumaliitteestä!

Katso Youtubesta Me saavuimme synkiltä teiltä -musiikkivideo