#silmätristissä ja Sanallista 21.12.2017

Tuomiokirkkoseurakunta

Kuva: Tuija Hyttinen

Jotamin faabeli

Puutarhurin pyytämä lisävuosi viikunapuulle venytti armon ajan täyden vaalikauden mittaiseksi. Vaikka huono hallitus veisi sekin voiman maasta, varsin harvoin hallituksia kaadetaan.

Tuulisimmalle paikalle ei ole tunkua.

Tuomarien kirjassa Gideon kieltäytyi ryhtymästä kuninkaaksi jättäen sen aseman Herralle. Poliittisen tyhjiön täytti hänen poikansa Abimelek, joka valtapyyteissään syyllistyi Raamatun hurmeisimpaan veljessurmaan mestaamalla yhdessä päivässä 70 veljeään.

Henkiin jäi vain Jotam, joka sanoitti kriisiä ironisella faabelilla puista, jotka lähtivät voitelemaan itselleen kuningasta (Tuom. 9: 7-15). Jalopuut kieltäytyivät kuninkuudesta yksi kerrallaan, myös viikunapuu muiden muassa: ”Lakkaisinko kantamasta makeita hedelmiäni, nousisinko huojumaan toisia puita ylempänä?”

Valta turmelee. Tekeekö se myös hedelmättömäksi?

Lopulta kuninkaaksi valittiin orjantappura, joka vastasi enteellisesti: ”Jos vilpittömästi tahdotte voidella minut kuninkaaksenne, tulkaa etsimään suojaa varjostani.” Pisteliäs viittaus orjattaren synnyttämään Abimelekiin!

Kirkkovuoden kääntyessä kohti Golgataa orjantappurakuninkaan vastauksen kuulee myös toisin. Ristin varjossa on suoja epäonnistuneelle. Ja muheva maaperä uudelle kasvulle.

Uudenvuodenaatto

Luuk. 13: 6-9

Jeesus esitti vielä vertauksen: ”Eräällä miehellä oli viinitarhassaan kasvamassa viikunapuu. Hän meni etsimään siitä hedelmiä, mutta ei löytänyt. Silloin hän sanoi puutarhurille: ’Jo kolmena vuotena olen käynyt etsimässä hedelmiä tästä viikunapuusta, mutta en ole löytänyt. Kaada se, sehän vain vie voiman maasta.’ Mutta puutarhuri vastasi: ’Herra, anna sen olla vielä yksi vuosi. Minä muokkaan ja lannoitan maan sen ympäriltä. Jospa se ensi vuonna tekee hedelmää. Jollei niin käy, käske sitten kaataa se.’”