Syntisten yön sävelet

Syntisten yön sävelet

21.12.2017
Teksti ja kuvat: Maiju Korhonen

Männistön Pyhän Johanneksen kirkossa vietetty Syntisten yö järjestettiin tänä vuonna toista kertaa. Kello 17 alkanut tangojumalanpalvelus noudatti sovellettua viikkomessun kaavaa, missä jumalanpalveluksen yhteiset virret oli korvattu tutuilla tangoilla. Esitykset toteutettiin argentiinalaisen tangon hengessä viulun ja haitarin säestyksellä.

Syntisten yö on kaikkia seurakuntalaisia varten tarkoitettu tapahtuma. Monesti ihmiset kokevat, että enhän minä voi tulla kirkkoon, koska olen siihen liian syntinen. Nimivalinnalla haluamme korostaa sitä, että me kaikki olemme syntisiä, ja että kirkon ovet ovat avoinna meille kaikille”, sanoo Männistön seurakunnan kanttori Heikki Mononen.

Matalan kynnyksen tapahtuma keräsi puoleensa reilut sata eri-ikäistä kuulijaa. Tunnelma oli rento ja konserttimainen. Kirkon valkeista kiviseinistä kaikuvat sävelet ja pehmeä valaistus tekivät tilaisuudesta kokonaisvaltaisen elämyksen. Musiikki tuntui menevän ihon alle ja sai unohtamaan hetkeksi ulkona lotisevan harmaan marraskuun.

Rupiset riimit poppia ja rokkia

Tangojumalanpalveluksen jälkeen ohjelma jatkui yhteislaulutilaisuudella. Eppu Normaalin laulun mukaan nimetyn Rupisia riimejä -ohjelmanumeron aikana yleisö pääsi laulamaan esilaulajien johdolla tuttuja pop- ja rock-musiikin kappaleita. Illan aikana kuultiin niin Apulantaa, Ultra Brata kuin Juice Leskistäkin. Moniäänisesti laulava kuoro antoi hyvän pohjan seurakuntalaisille lähteä mukaan musiikin virtaan.

”Tapahtuman kappalevalinnat pohdiskelivat hengellisyyttä, henkisyyttä ja ihmiselämää. Tavallaan ne käsittelivät kristinuskon arvomaailmaa, joka on kirkon toiminnassa läsnä. Esimerkiksi Juice Leskisen tuotannossa on hyvin monimerkityksellisiä tekstejä, ja osa hänen kappaleistaan on suorastaan hengellisiä.”

Viime vuosina kirkoissa ympäri Suomen on järjestetty tilaisuuksia laidasta laitaan. Herran huone ei ole enää vain messuja varten, ja se koettiin illan aikana hyväksi uudistukseksi. Esimerkiksi männistöläinen Silja Nousiainen saapui tilaisuuteen juuri sen rentouden vuoksi:

”Perinteisesti olen tottunut kuuntelemaan tanssimusiikkia lavoilla ja ravintoloissa. Se, että viihdemusiikki tuodaan kirkkoihmisille, tuntuu todella hienolta.”

Vapaus tulla ja mennä omaan tahtiin

Syntisten yön kolmiosaiseen ohjelmaan saattoi osallistua pitkin iltaa, ja toisaalta sieltä sai myös poistua itselle sopivana ajankohtana. Välillä kuulijat kävivät nauttimassa suolaista ja makeaa välipalaa kirkon aulaan pystytetystä kahvilasta parin euron omakustannehintaan. Tilaisuuden tuotto ohjattiin Kirkon ulkomaanavulle.

Tarjoilu tuli tarpeeseen, sillä osa kuulijoista tuli Männistöön Kuopion ulkopuolelta. Esimerkiksi Marjut ja Pekka Kinnunen saapuivat Varkaudesta kuuntelemaan tangojumalanpalveluksessa esiintyneitä sukulaisiaan.

”On hyvä, että nykyään kirkoissa järjestetään monenlaista ohjelmaa, toki Raamattua kunnioittaen. Rentous houkuttelee nuoria enemmän kirkkoon. Näin se saa lisää kiinnostavuutta, kuten esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Ruotsissa on käynyt”, pariskunta tuumasi.

Myös Männistön seurakunnan kirkkoherra Aulikki Mäkinen piti tärkeänä rakentaa siltaa Jumalan ja ihmisten maailmojen välille eri tavoin.

”Tänäänkin kirkossa oli heitä, jotka eivät tänne tavallisesti tule. Pyrimme kehittämään tapahtumaa siten, että yhä useammat ihmiset voisivat löytää sisällöstä kosketuspintaa elämäänsä.”

Jokavuotiseksi tapahtumaksi

Tampereelta poimitusta koko kansan kirkkotapahtumasta on suunnitteilla tehdä jokavuotinen tilaisuus myös Kuopioon.

”Päätimme ottaa konseptin osaksi omaa toimintaamme ja tehdä siitä kuopiolaisten näköisen. Tilaisuus otettiin viime vuonna hyvin vastaan, ja nyt kuulijoita on suunnilleen saman verran. Myös muualla Etelä-Suomessa on toteutettu jonkin verran vastaavanlaisia tangojumalanpalveluksia.”

Syntisten yö päättyi Dave Forestfieldin ja Jarkka Rissasen kitaravetoiseen englanninkieliseen blues-gospeliin. Illan aikana matkattiin hienostuneesta tangosta rytmikkääseen pop-rock-osastoon ja lopulta rouheaan blues-gospel-musiikkiin. Syntisten yön monipuolinen ohjelmatarjonta onnistui varmasti koskettamaan monenlaisia seurakuntalaisia, kuten Mäkinen toivoi. Ensi vuotta ajatellen rima on korkealla.

Melko varmasti sieltä löytyy taas hyvin vaihteleva valikoima erilaista ohjelmaa, kirkon sallimissa rajoissa tietenkin.

”Jotta nämä tilaisuudet pysyvät asiallisina, niiden sisältöjen tulee vastata kirkon opetusta ja arvomaailmaa. Niinpä tulevienkin tapahtumien ideoinnissa ratkaisee lähinnä sisältö, ei niinkään musiikkityyli”, Mononen totesi.