Yhdessä Suomi100
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Yhdessä Suomi100

Teksti: Juuso Happonen

Ideoin ja toteutin Suomi100 juhlavuoden projekteja YHDESSÄ työryhmien kanssa. Viisi hyväksyttiin, neljä sai rahoitusta ja toteutui, kolme raportoitiin valtioneuvostoon. Neljäs nousee nyt Viitasaaren Metsätyömuseoon: ITE-kulttuurihuussi retkipaikalle. Siinä yhdistyy suomalainen ekologia, retkeilyverkosto ja ITE-taide sekä verkostogalleria. Idea syntyi ystäväni Timon mökiltä Kivijärven Pyssysaaressa: suositun hiekkarantalaguuni-saarella ei ollut huussia.

Eka hanke oli suurin ja hulluin, ideariihessä suunniteltu tukkilautta. Väinön Hirvi kantaisi alueellista kulttuuria, rakennettaisiin yhteistyössä ja sisältöä tuotettaisiin tapahtumien ja yhteisöjen kanssa juhlistaen satavuotiasta järvellä ja rannoilla. Ei saatu tukkeja, oli jonkinlainen rakennuspaikka, ei rahaa.

Toinen hanke kiersi puoli vuotta kuopiolaisia hoitokoteja vieden luontoelämyksen niille, jotka eivät enää pääse luontoon. Oli suuria vastoinkäymisiä, niistäkin selvittiin yhdessä! Elämys näkyi palvelukotien asukkaiden silmistä ja henkilökunta kiitti. Työryhmän etäkuopiolainen Bertil raatoi tietokoneohjatun multimediateoksen koodin korjaamisessa. Nyt Pönttö kiertää Klyy:n apurahalla kouluja, ja se pääsee KYSillekin.

Kolmas ja neljäs sikisivät keväällä 2016 käydessäni äidin luona KYS:ssä ukulelen kanssa, kun yhteislaulu huoneessa ei onnistunut. Rimputtelin huvikseni käytävillä ja hämmästyin ihmisten hymyjä. Syntyi ajatus konserteista KYS:in autioihin aulatiloihin. Syntyi myös ajatus Ukulelelähettiläistä, missä eläkkeelle jäänyt voisi oppia uutta ja ilahtua sekä jakaa iloa niille, jotka eivät häpeän, vamman, sairauden tai muun syyn takia pääse elävän musiikin äärelle. Apuun tulivat PS-Muisti ry ja Kansalaisopiston Seniorit VV-hanke sekä monta ukettajaa. Kurssi jatkuu keväällä!

Kirjoituksen tarkoitus ei ole – onpas – RÖYHISTÄÄ RINTAA YHTEISTYÖLLE! Yksin en ideoideni olisi selvinnyt. Tekemiseen tarvitaan yhteistyötä, verkostoja, siltojen rakentamista, pettymyksien jälkeen puhumista, valittamista, elämännälkää ja luovuudeksikin kutsuttua hulluutta, jolla tätä maata moni meistä rakentaa piilossa julkisuuden valokeiloista. Hatunnosto hoitajille, jotka sietivät Pöntön pystyttämistä arkikiireidensä keskelle. Kiitos hädässä auttaneille ystäville. Kiitos yhteistyökumppaneille ja harmaille eminensseille, jotka loivat mahdollisuuksia, avasivat tietä ja vinkkasivat rahoituksista. Kiitos YHDESSÄ Suomi100, eteenpäin toinen satanen! Kiitos Luoja ihmisistä ja intuitiosta – innostuksesta ja uusista avauksista! Luomistyösi jatkuu…