Vastuun ja tulevaisuuden uskon aikamerkki

21.12.2017
Teksti Kaija Vuorio

Kuvat: Tuija Hyttinen

Kuopion torin alle kauppakäytävä Apajaan sijoitetusta aikakapselista toivotaan kaupunkilaisille uutta maamerkkiä ja kohtauspaikkaa. Treffipaikaksi se onkin ainutlaatuinen, sillä sen yllä on vuodesta 2117 taaksepäin aikaa mittaava kello. Sellaista ei ole missään muualla maailmassa. Toisekseen kapseli ei muistuta vähäänkään kapselia vaan taideteosta.

Aikakapseli sisältää nykypäivän esineitä ja tämän päivän elämästä kertovia dokumentteja. Kuopion piispa Jari Jolkkonen ja arkkipiispa Leo siunasivat meidän aikamme muistot ja muistelijat itsenäisyyspäivän jälkeen pidetyssä aikakapselin sinetöimistilaisuudessa.

Säilyykö luterilaisuus?

Aikakapselin yksityiskohtaista sisältöä ei ole kerrottu. Se kuitenkin tiedetään, että piispa Jari Jolkkosen laatima ja äskettäin televisiossakin esitetty dokumenttielokuva Martti Lutherista on mukana dvd-muodossa.

”Monet varteenotettavat tutkijat ovat esittäneet, ettei luterilaisuutta ole enää edes 50 vuoden kuluttua olemassakaan. Kokemukset vaikkapa entisen Itä-Saksan alueelta ovat osoittaneet, että luterilaisuus kestää maallistumista huonommin kuin katolisuus, vapaat suunnat tai ortodoksisuus.”

”Meillä on hieno, arvokas perintö, josta kannattaa olla ylpeä ja jota kannattaisi myös puolustaa. Kyse on pohjoismaisesta identiteetistä, joten omaan asiaan pitäisi jaksaa uskoa.”

Sekulaaristumisen megatrendi on tunnustettava, mutta olemassa olevat uhkat ovat käsinkosketeltavan lähellä.

”Ilmastonmuutos, Pohjois-Korea tai Jerusalem pakottavat kysymään, onko sadan vuoden päästä ylipäätään ketään aikakapselia avaamassa.”

”Toivon aikakapselin muistuttavan meitä omasta vastuustamme tehdä sellaisia päätöksiä, jotka pohjustaisivat tulevien sukupolvien hyvää elämää. Toisekseen toivon sen muistuttavan hyvän Jumalan huolenpidosta.”

”Paljon on meidän käsissämme, mutta ei kaikki. Kristillinen usko luottaa siihen, että kaikki on viime kädessä Jumalan hallussa ja että hän pitää meistä huolta”, lohdutti Jolkkonen.

Aikakapselin viestit

Sadan vuoden päästä avattavasta aikakapselista löytyvät muun muassa pääministeri Juha Sipilän, vs. kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen ja Kuopion piispa Jari Jolkkosen kirjeet tuleville kollegoilleen vuonna 2117.

Kuopion Rouvasväenyhdistykseltä kapseliin meni villasukat ja esitteitä. Rouvasväenyhdistyksen tehtävänä oli koota kouluilta ja päiväkodeilta lasten piirustuksia siitä, mikä on hyvää ja ihanaa Kuopiossa nyt ja millaiseksi lapset kuvittelevat elämän sadan vuoden päästä.

Lasten piirustuksista löytyi tunteiden koko kirjo onnellisista puistoretkistä ahdistaviin kuvitelmiin omasta kuolemasta, sodista ja tuhosta. Jotkut piirsivät oman hautakiven, jotkut taas näkivät itsensä pirteinä 110-vuotiaina.

Kuopion Luonnon Ystävien Yhdistys KLYY:n puolesta aikakapseliin tallennettiin valokuvaaja Juha Poutasen luontokuvia Puijolta. Isot värikuvat on tulostettu erikoispaperille, jonka on luvattu kestävän ainakin 200 vuotta. Puijon nykynäkymät siis säilynevät paperikuvina, mutta mukaan liitetyn muistitikun sisällön avautumisesta ei ole takeita. Muistitikulla on valokuvien lisäksi videoita Puijolta.

Aikakapseliin pääsi myös alkuperäiskappale nuorten uudesta suomalaisesta itsenäisyysjulistuksesta, joka on valtakunnallisen kilpailun voittaneiden Kuopion Lyseon oppilaiden Olli Kaksosen, Rasmus Keinäsen, Santeri Leinosen ja Antti Rossisen käsialaa.

Kansalaisten lahja

”Aikakapseli symboloi Suomen itsenäisyyttä ja on meidän aikamme ihmisten lahja 200-vuotiaalle Suomelle”, totesi hankkeen kummisetänä toiminut Pekka Kantanen. Siksi Aikakapseliin koottiin myös itsenäisyyssenaatin 11 senaattorin sukujen tarinat. Senaattoreista yksi oli Kuopiosta kansanedustajaksi  valittu E.Y. Pehkonen.

Aikakapseli ei ole Kuopion kaupungin hanke, vaan Suomi100 -juhlavuoden satoa ja monien eri toimijoiden yhteistyöhanke.  Veronmaksajien rahoja siihen ei ole käytetty eikä käytetä edes tilavuokrina: Kuopion Pysäköinniltä ei tule laskua sataan vuoteen.

Käytännön toteutuksen on tehnyt Savon ammatti- ja aikuisopisto Sakky Savonia ammattikorkeakoulun suunnittelukilpailussa voittaneen Eve Karkaman ehdotuksen pohjalta. Ammattiapua esineiden museoimiseen saatiin Kuopion kulttuurihistorialliselta museolta.