Lahja lähelle diakonian kautta

Lahja lähelle diakonian kautta

29.11.2017

Teksti: Sini-Marja Kuusipalo

Monelle joulumieli syntyy antamisesta ja auttamisesta.
Seurakunnissa diakoniatyö vie taloudellista ja aineellista apua vähävaraisille perheille ja yksineläville myös yksityislahjoittajilta.

”On monta tapaa tehdä hyvää. Voi lahjoittaa lahjakortteja, uimahalli-, elokuva- tai konserttilippuja tai jouluherkkuja. Voit leipoa uupuneelle perheelle joululeivonnaiset tai antaa lahjat niiden perheiden lapsille, jotka eivät muuten saisi lahjoja”, diakoniatyöntekijä Maarit Kirkinen Kallaveden seurakunnasta listaa.

Diakoniatyön lahjoitukset kohdistetaan vähävaraisille perheille, lapsille ja yksineläville. Kaikki seurakunnat ottavat vastaan rahaa ja lahjakortteja.

”Kätevintä on rahan tai lahjakorttien antaminen. Näin annetaan avustettavillekin mahdollisuus kohdentaa lahjarahat sinne mihin itse haluaa. Ei määritellä ihmisten puolesta, mikä on tärkein hankinta”, diakoniajohtaja Seppo Marjanen Kuopion seurakuntien Diakoniakeskuksesta muistuttaa.

Toimi jouluenkelinä

Männistön ja Puijon seurakunnissa kampanjoidaan tänä vuonna lahjakeräyksellä, joissa kaupunkilaiset voivat toimia jouluenkelinä seurakunnan alueen vähävaraisille tai yksinäisille. Keräykseen voi osallistua valmiiksi hankitulla lahjalla tai lahjakortilla, joita kerätään Männistössä sadalle lapselle ja vanhukselle ja Puijolla sadalle lapselle.
Tavaralahjoitusten vastaanottomahdollisuudet vaihtelevat. Useimpiin seurakuntiin voi lahjoittaa ainakin villasukkia.

”Villasukkien lisäksi me emme voi ottaa muita tavara- tai vaatelahjoituksia säilytystilojen puutteen vuoksi”, diakoniatyöntekijä Liisa Tiilikainen Siilinjärven seurakunnasta kertoo.

Osa seurakunnista saa lahjoituksia järjestöiltä, kuten Lionseilta ja Pelastakaa Lapsilta. Myös yrittäjät voivat lahjoittaa vähävaraisille seurakunnan kautta.

”Tälle vuodelle saimme diakoniatyölle kahdelta kampaamoyrittäjältä lahjana jaettavaksi hiustenleikkauksia ja käsihoitoja asiakkaillemme”, diakoniatyöntekijä Birgitta Oksman Tuomiokirkkoseurakunnasta kertoo.

Hyvissä ajoin ennen joulua

Seurakuntien diakoniatyö auttaa taloudellisessa ahdingossa olevia ihmisiä läpi vuoden. Jouluseudun apu ei pääsääntöisesti poikkea muusta avustamisesta. Erityisesti jouluna lahjoituksia ja pyyntöjä niistä tulee seurakuntiin paljon.

”Joulukuun alku on kiireisintä aikaa, samoin pääsiäisen seutu”, diakoniatyöntekijä Riitta Murtorinne Puijon seurakunnasta kertoo.

”Jos joku haluaa antaa meille lahjoituksen joulun alla, toivomme sen jo joulukuun ensimmäisellä viikolla, jolloin lahjan kohdentaminenkin on helpompaa”, Liisa Tiilikainen sanoo.

Diakoniatyöntekijät muistuttavat, että avustamistarvetta on ympäri vuoden, etenkin koulujen aloitus- ja päättymisaikoina sekä lomakausina.
”Pitäisi myös muistaa, että on ne 11 muuta kuukautta, jolloin voisi tehdä hyviä asioita. Lahjoituksia tarvitaan ympäri vuoden”, Maarit Kirkinen huomauttaa.

Lahjoita kohtaamista

Joululahja oman voi olla muutakin kuin rahan ojennus.
”Kannustan niitä ihmisiä, joilla elämän arki on hallinnassa, miettimään, mitä ihmisarvo, välittäminen ja yhteisvastuu merkitsevät. Katsomaan ympärille ja etsimään ihmisvilinässä lasten, koululaisten, nuorten, aikuisten, eläkeikäisten, vanhusten kasvoja. Lahjoittamaan aikaa, välittämistä, läsnäoloa, hyviä tapoja, inhimillisyyttä”, Birgitta Oksman kehottaa.

”Voit kutsua joulupöytääsi yksinäisyydestä kärsivän ihmisen tai perheen tai lähteä yksinäiselle ulkoilukaveriksi. Näe myös lähellä oleva avun tarve ja ole rohkea ja kysy, että kuinka voit auttaa”, Maarit Kirkinen kannustaa.

”Erityistä iloa koen, kun joskus tiukassa elämäntilanteessaan puoleemme kääntynyt ihminen hakeutuu itse muiden auttajaksi: lähimmäispalveluun, ryhmänohjaajaksi, keittiöön tai muihin vapaaehtoistehtäviin”, Liisa Tiilikainen kertoo.

Joululahja yli rajojen

Joululahjan voi antaa myös kauempana asuvalle lähimmäiselle. Eri lähetysjärjestöt järjestävät joulukeräyksiä, joilla autetaan erityisesti lapsia, nuoria ja perheitä.

Järjestöiltä voi hankkia ystävälle myös aineettoman lahjan, jolla köyhissä maissa saadaan tuettua esimerkiksi terveyttä, koulutusta, elinkeinoa tai seurakuntatyötä.

Työstä ulkomailla vastaavat Kirkon Ulkomaanapu, Lähetysyhdistys Kylväjä, Medialähetys Sanansaattajat, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys, Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys, Suomen Lähetysseura, Suomen Pipliaseura ja Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland.