Juha antaa hyvän kiertää

29.11.2017

Teksti: Heli Haring

Kuva: Tuija Hyttinen

Kuopiolaisella Juha Willmanilla on monta rautaa tulessa. Päivät täyttyvät erilaisista vapaaehtoistöistä ja oman äidin omaishoitajuudesta.

”Olen ollut mukana Kuopion ruoka-apu ry:n ruokajakelussa vuosien ajan. Myös Katulähetyksen toiminta on lähellä sydäntäni. Sen tiimoilta työt ovat lisääntymään päin, koska minut valittiin kesällä Suomen Katulähetysliiton hallitukeen”, Juha Willman kertoilee.

”Diakoniatyön kanssa pidän virkistyspäiviä päihdekuntoutujille Poukamassa. Muutamalle kuntoutujalle toimin myös tukihenkilönä.”
Mistä ihmeestä miehellä riittää innostusta tähän kaikkeen?

Autettavasta auttajaksi

Juha Willman tietää, mitä on olla köyhä ja lähes kaiken elämässään menettänyt.

”Olen entinen alkoholisti ja käynyt niin pohjalla kuin vain ihminen voi käydä.”

”Viina vei, vaimo lähti ja muutamaan vuoteen en esimerkiksi edes avannut postiluukusta tipahtelevia laskuja. Ainut ajatukseni oli vain sammua.”

Sumuisina vuosina ruoka-apu tuli Willmanille tutuksi.

”Se oli pelastus monessa tilanteessa, vaikka olikin vain laastaria varsinaiseen ongelmaani.”

Eräänä päivänä Willman koki pysähdyksen – baarin ovella.

”Olin juuri tarttumassa baarin ovenripaan, kun kuulin äänen, joka sanoi, ettei minun enää tarvitse sinne mennä. Käännyin ja lähdin pois.”

”Koen hyvin vahvasti, että se oli Jumalan ääni, joka minut pysäytti.”

Pikkuhiljaa Willman huomasi, ettei hän enää ollutkaan autettava vaan auttaja.

”Omat kokemukseni ja saamani apu motivoivat minua nyt auttamaan toisia. Haluan pistää hyvän kiertämään.”

Aamupuuroa äidille

Kun kuningas alkoholi oli hellittänyt otteensa, alkoivat Willmanin elämässä valoisammat vuodet.

”Entinen vaimoni oli kuullut raitistumisestani ja päätimme tavata kahvikupin äärellä. Nyt olemme olleet jo useamman vuoden ajan uudelleen naimisissa”, Willman hymyilee.

”Olen kiitollinen siitä, että sain korjata jotain sellaista, joka oli mennyt pahasti rikki. Myös suhteet lapsiin palautuivat läheisiksi raitistumiseni myötä.”

Willman kokee, että hän on saanut osakseen myötätuntoa, joka kannattelee. Siksi on helppoa myös itse osoittaa myötätuntoa. Tästä on reilun vuoden ajan päässyt osalliseksi Willmanin 96-vuotias äiti.

”Äiti asui aikaisemmin palvelutalossa, mutta ei oikein viihtynyt siellä. Pohdimme vaimoni kanssa, kuinka voisimme tehdä äidin olon mahdollisimman mukavaksi. Päätimme lopulta ottaa hänet kotiimme asumaan.”

Päätös on osoittautunut oikeaksi.

”Äiti on viihtynyt erittäin hyvin meillä ja arki rullaa sujuvasti. Mikäs sen mukavampaa kuin saada keittää äidille puurot aamuisin.”

Monta hyvää sydäntä

Willman haluaa lausua ison kiitoksen kaikille vapaaehtoisille, jotka pyyteettömästi ahkeroivat toisten hyväksi.

”Esimerkiksi ruoka-avun monet vapaaehtoiset heräävät jo aamuyöllä ja tekevät työtä iltapäivään saakka. Osa heistä on itsekin sairaita, mutta haluavat siitä huolimatta antaa oman panoksensa.”

”Vapaaehtoistyötä tehdään todellakin antaumuksella ja mukana on monta hyvää sydäntä.”

Viime aikoina Willman on keskittynyt ylläpitämään kontakteja poliittisiin päättäjiin.

”Naputtelen iltaisin heille kirjeitä ja yritän vähän herätellä, etteivät ihan unohtaisi maamme köyhiä ja syrjäytyneitä.”