VB-keskuksella Jänisten suku

VB-keskuksella Jänisten suku

29.11.2017

Teksti ja kuva: Ulla Remes

Valokuvauksen grand old man Topi Ikäläinen muistetaan esimerkiksi toimittaja ja kirjailija Elina Karjalaisen työparikiertueilta eri puolilta Suomea Suomen Kuvalehteä varten. Harvempi tietää, että Topi Ikäläiselle VB-valokuvakeskus Kuopion Kuninkaankadulla oli niin sydämenasia, että hän takasi omalla kodillaan vekseleitä VB-keskuksen toiminnan turvaamiseksi sen alkuvuosina. Seuran perustajajäsen tutustui kuviin Kuopion museon pommisuojassa.

”Victor Barsokevitschin kuvakokoelman laajuuden toi tietoisuuteen Tellervo Krogerus. Yli 70 000 lasinegatiivia kävi läpi museon kuva-arkistonhoitaja Pirjo Jantunen käytännössä oman työnsä lisänä. Tutkija Jukka Kukkonen suhteutti ainutlaatuisen kokoelman merkitystä kenttään. Kuviin saatiin tuotanto-oikeudet kortteja, kirjoja ja julisteita varten näyttelyiden lisäksi. Myöhemmin Riitta Raatikaisen johtajakaudella toimintaan saatiin kansainvälistä näyttävyyttä.”

Millaisia vaiheita keskuksella on ollut?

”Taiteilijat maalaavat joskus taivaan rantaa, taloudessa voi olla haasteita. Näyttelyjen menestys ei ole tähtiin kirjoitettua.”

”Talkootyö ja riskinotto on ollut välttämätöntä. Yhtenä varainkeruumuotona tehtiin talkoilla Kuopio-kirja, jonka tuotolla, toistasataatuhatta markkaa, hankittiin näyttelytekniikan ja kalustuksen suunnittelu.”

”Keskuksella on saatu esiin useita historiallisia kokoelmia kuten Kalle Jälänteen ja Eino Malmin kokoelmat. Elossaolevien kuvaajien nykytuotantoja on saatu ensimmäistä kertaa esille täällä ja useita arvokkaita kuvateoksia on kustannettu.”

”Perustajajäsenistä elossa on vielä Jorma Komulainen. Jaakko Julkunen kuoli hiljattain.

Millainen merkitys VB-keskuksella on nykyään?

”VB-valokuvakeskus on 30. toimintavuonnaan ja -seura 35. vuonnaan jo vakiinnuttanut paikkansa suomalaisen ja kansainvälisen valokuvataiteen näyttämönä. Alkuperäisen Victor Barsokevitschin valokuvaajakodin miljööseen rakentunut toimiva valokuvakeskus esittelee kerrallaan yleensä kaksi näyttelyä. Nyt esillä on Matleena Jäniksen kokoama huikean Jänisten valokuvaajasuvun näyttely, joka tuo myös uusia puolia suvun 11 valokuvaajasta. Itselleni oli uutta se, että kaksi suvun miestä toimi sotavalokuvaajina. Tämä kokonaisuus syventää Suomi 100 -juhlavuoden teemoja.”

Näyttelyn juhlajulkaisuna Jänisten suvun tuotantoa esittelee uusi julkaisu: Teos Kuvia Savosta ja maailmalta, Jänisten valokuvaajasuku, toim. Matleena Jänis, SKS, Helsinki, 2017.