Taidekasvatus on tärkeää!

Taidekasvatus on tärkeää!

29.11.2017

Teksti: Eija Tanninen-Komulainen

Taiteen opettaminen lapsille on tärkeää. Intuitiivisesti olen koko aikuisen elämäni tiennyt sen. Lapsuuden perheestäni ajatusta en ole varsinaisesti saanut, vaikka autoilija-isän ja pankkivirkailija-äidin lapsena sainkin harrastaa taiteen tekemistä. Tämän asian oivaltaminen, halu ja innostus taidekasvatukseen, on johdattanut minua elämässäni mitä hienoimpiin kokemuksiin, paikkoihin ja työtehtäviin. Olen siitä valtavan kiitollinen.

Miksi lapset pitää saattaa taiteen pariin? Tärkeimpänä pidän sitä, että taiteen avulla opimme ongelmanratkaisua ja itsenäistä ajattelua. Nykyisin, kun kaikki on muutoksessa ja tulevaisuutta ei kukaan varmuudella osaa ennustaa, on yksilön kannalta oleellisen tärkeää osata ratkaista ongelmia uudella tavalla eteen tulevissa, ennustamattomissa asioissa. Ongelmanratkaisukyky voi olla lastenlastenlasteni elämässä korvaamaton taito tai jopa elinehto.

Jokainen lapsi syntyy taiteilijana ja hyvänä ihmisenä. Kaikki lapset piirtävät, näyttelevät, tanssivat, laulavat ja sepittävät mielikuvituksellisia tarinoita. Taiteen avulla tapahtuva oppiminen vahvistaa lapsen persoonallisuutta, havainnointikykyä, kielellistä kehittymistä ja motoriikkaa. Taiteen tekemisen prosessi on yksi vaikeimmista ongelmanratkaisun prosesseista, jossa abstraktista ajatuksesta luodaan fyysinen teos. Tässä luovassa prosessissa tarvitaan paljon mielikuvitusta ja rohkeutta.

Mielikuvitus ja ennakkoluulottomuus ovat meissä kaikissa lapsena. Mielikuvituksen ylläpitäminen ja kasvattaminen lapsuudesta aikuisuuteen on taidekasvatuksen tärkeimpiä tehtäviä. Taide toimii aina myös tunteiden tasolla. Taiteen tekeminen johtaa tunteiden tiedostamiseen, käyttöön, hyväksymiseen ja hallintaan. Lapsi voi kokea puhdasta ylpeyttä, iloa ja onnea omasta aikaansaannoksestaan. Taide on tapa vahvistaa lapsessa olevaa hyvyyttä ja kauneutta.

Tämän kolumnini aihe syntyi, kun seurasin netistä keskustelua taiteen tulevaisuudesta. Kansallisteatterin johtaja Mika Myllyaho, Ateneumin taidemuseon johtaja Susanna Pettersson, Kansallisoopperan johtaja Lilli Paasikivi sekä Radion Sinfoniaorkesterin johtaja Hannu Lintu painottivat, että taidekasvatus on tärkeää erityisesti lapsille, mutta myös aikuisille ja erilaisille ihmisryhmille. Suomen hieno taidekasvatusjärjestelmä tuottaa mm.  kansainvälisesti merkittäviä laulajia, kapellimestareita ja kuvataiteilijoita.

Koskettavin osuus oli ohjelman lopussa. Arvostettu tekoälytutkija Timo Honkala, jolla on parantumaton aivosyöpä, sanoi, että ihmisen elämä täällä maanpäällä on rajallista, mutta taide on ikuista.