Suuria tunteita
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

Suuria tunteita

29.11.2017

Teksti: Minna Siikaniva

 

Tunneihmiselle itsenäisyyspäivä on merkittävä juhla. Siihen liittyy suuria tunteita, arvokkuutta ja perinteitä – surua ja iloa samaan aikaan. Finlandia-hymni liikuttaa minua vuosi vuodelta yhä enemmän.

Tämä vuosi on ollut poikkeuksellisen hieno. 100-vuotistapahtumia on vietetty ympäri vuoden. Kirkkomme juhli samaan aikaan reformaation 500-vuotista taivaltaan. 

Kummankin juhlan viettoon sisältyy mielenkiintoinen ristiriitaisuus. Molempia leimaa hillitty arvokkuus. Sen rinnalla tekisi mieli myös vähän ”irrotella”. Eivätkös nämä ole iloisia asioita?

Itsenäisyyspäivän kontrastin nosti esille hauskalla tavalla Q-teatterin esitys Tavallisuuden aave, jossa yksi kohtaus oli itsenäisyyspäivästä. Siinä päähenkilö nosti juhlavasti esiin kynttilät, kunnes ovesta sisään astui värikkäine pukuineen tanssivat ja laulavat juhlijat. Näyttelijä tempautui mukaan jäykästi, mutta selvästi innostuneena. Tätä hän oli kaivannut.  

Ehkäpä meidän kansanluonteeseemme kuitenkin sopii paremmin hillitty arvokkuus ja sydämestä kumpuava ilo. Ristiriitaisuus ja kipeät asiat ovat tärkeä osa historiaamme. 

Muutama viikko sitten kävin tutustumassa Kansallismuseon Julkinen ja kätketty Suomi 100 -näyttelyyn. Se nostaa esiin sata vaikuttavaa ja kansallisesti merkittävää valokuvaa itsenäisyyden ajan Suomesta. Näyttely kertoo suomalaisen yhteiskunnan rakentumisesta. 
Jokainen kuva tuo oman näkökulmansa historiaamme. Suomi on moniääninen, niin kuin kirkkommekin. On juhlittuja ja vaiettuja asioita. Sadan vuoden aikana maailmankuvat ovat muuttuneet niin Suomessa kuin kirkossa. 

Näyttelystä mieleeni jäi erityisesti muutama kuva. Ruotsiin lähetetyt sotalapset ja heidän paluunsa. Sopeutuminen kumpaankaan suuntaan ei ollut helppoa. Toinen pysäyttävä kuva oli evakkojen marssi kiireellä kerättyjen tavaroiden kanssa. Sopeutuminen ei heilläkään ollut helppoa. 

Millaisena Suomi ja kirkko näyttäytyvät sadan vuoden päästä?
Sinä voit olla vaikuttamassa siihen. Erityisen hyvä paikka kirkon kannalta vaikuttaa asioihin on vuoden 2018 seurakuntavaalit. Teemana on ”Minun kirkkoni”. Minkälainen on sinun kirkkosi tulevaisuudessa? Voit vaikuttaa asettumalla ehdokkaaksi tai äänestämällä. Toivon, että haluat olla mukana rakentamassa hyvää tulevaisuutta meille kaikille. 

”Siunaa ja varjele meitä Korkein, kädelläs”. 
584:1

**@**