”Tässä seison, enkä muuta voi”
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Mediakortti   |   Yhteystiedot   |   Palaute   |   Sivukartta   |   a- A  A+

Kuopion ja Siilinjärven evankelisluterilaisten seurakuntien lehti

Arkisto

”Tässä seison, enkä muuta voi”

25.10.2017

Teksti: Viljo Eriksson ja Erika Suominen

Kuva: Mikko Huhtala

Tuusniemen seurakunnan Luther-näytelmällä ajankohtainen sanoma.

Martti Lutherin teesien julistamista juhlistettiin Luther-näytelmän muodossa Tuusniemellä. Suuren suosion saaneen näytelmän tuotti Tuusniemen alueseurakunta taustatukenaan Järvi-Kuopion seurakunta.

Luther-näytelmä osoitti, että kirkon ja seurakunnan tehtävä on olla ja toimia seurakuntalaisia varten. Martti Lutherin elämänkerta paikallisin harrastajavoimin esitettynä veti kirkkoon hyvin väkeä. Keväällä esitetyt näytökset saivat yleisön pyynnöstä jatkoa syksyllä.

Nykyajan anekauppa

Aikaisemminkin yhteistyössä onnistuneet käsikirjoittaja Lea Mustonen ja ohjaaja Ritva Hiekkala loihtivat luontevasti kirkkoon sijoittuvan näytelmän, joka toimi ja kuvasi aikakautta pelkistetyin lavastein mainiosti. Samalla historian kertaus muistutti, että viidensadan vuoden aikana maailmassa moni asia ei ole juurikaan kehittynyt. Nykyajan anekauppa saa rehottaa edelleen valtoimenaan. Kansa odottaakin sitä rohkeaa, joka naulaisi teesit nyt yhteiskunnan oveen. 

Tuusniemen Luther-näytelmä osoitti seurakuntalaisten yhteistyön ja tavoitteeseen sitoutumisen merkityksen. Verrattain lyhyessä ajassa valmiiksi saatu näytelmä toimi jokaisella osa-alueella loistavasti. Erityisesti yleisön mieleen jäi esityksen rauhallinen tempo, selkeä artikulointi, musiikki ja laulut sekä näyttelijöiden luontainen kyky heittäytyä rooliinsa. 

Lutherin roolin jakaminen kolmeen ikäkauteen oli varsin toimiva oivallus. Myös Luther-roolihenkilöt, lapsena Kusti Veijalainen, nuorena Sauli Keinänen ja vanhana Anssi Junkkari, hoitivat roolinsa mallikkaasti.

Lutheria piti etsiä 

Näytelmän käsikirjoittaja Lea Mustonen kertoo, että projekti lähti liikkeelle Paula Hagman-Puustisen kysymyksestä kevättalvella: ”Kirjoittaisitko sinä reformaation juhlavuoden kunniaksi Luther-näytelmän?”

”Maaliskuussa tutustuin materiaaliin ja kirjoitin näytelmän. Tarkoitukseni oli pureutua historiallisiin tosiasioihin Lutherin elämässä ja tuoda esille reformaation ydinasioita. Moni on sanonut, että näytelmä oli kuin oppi- ja kertaustunti: ihminen pelastuu yksin uskosta, yksin armosta ja yksin Kristuksen tähden.” 

Suurin osa näyttelijöistä löytyi alueseurakunnan vastuuryhmästä. Lea Mustonen kertoo, että nuoren Lutherin löytämiseksi piti jo soittaa monta puhelua. 

”Se kannatti. Saimme erittäin hyvän osaansa paneutuneen näyttelijän. Myös lapsi-Luther oli reipas esiintyjä. Harjoittelun myötä näytelmä hioutui aina parempaan päin.” 

Kirjoittaja kertoo, että hän ei ole saanut koulutusta näytelmien kirjoittamiseen vaan kirjoittaa harrastuksenaan. 

”En ole laittanut kynttilääni vakan alle vaan lahjat on tarkoitettu käytettäväksi kaikkien iloksi. Olen kirjoittanut aiemmin muutaman näytelmän seurakunnan esityksiin. Siinä taito karttuu tekemällä, ohjaajalta ja näyttelijöiltä saatu palaute vie eteenpäin. Kaikki näyttelijät sitoutuivat kiitettävästi harjoitteluun ja heittäytyivät rooleihinsa mainiosti.” 

”Pyyntöjä on tullut siitä, että esittäisimme näytelmän muissa seurakunnissa, mutta se vaatisi jo enemmän aikaa ja rahkeita, joten emme lähde kiertueelle. Näytelmästä on tehty video, jota näytetään joskus seurakunnassamme.”

”Luther-näytelmälle ei ole jatkoa tulossa. Jotakin muuta voin kirjoittaa. Katsotaan, miten innostun...”