Mustaharjulta San Franciscoon

Mustaharjulta San Franciscoon

25.10.2017

Teksti ja kuva: Ulla Remes

Akseli Gallen-Kallelan Sammon taonta on yksi monista hänen Vehmersalmella maalaamistaan teoksista. Kansallisaarre nähdään Kuopion Taidemuseossa osana Suomen taiteen tarinaa.

Esillä on klassikkojen lisäksi harvinaisuuksia 1800-luvun alusta 1960-luvulle saakka: esillä mm. Wäinö Aaltonen, Fanny Churberg, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Essi Renvall, Tyko Sallinen, Ellen Thesleff ja Sam Vanni.

Akseli Gallen-Kallela maalasi kesän 1893 Vehmersalmella Mustaharjun tilalla. Sammon taontaa Kuopion taidemuseossa tutkii
Eino Miettinen, 87, jolle tilanne on erityisen herkkä. Miksi?

”Suuri taiteilija valmisteli kotitilallani Sammon taontaa neljän eri mallin kanssa. Minun ukkini isännöi tilaa silloin. Hänen tapaturmassa särkyneet jalkateränsä Gallen maalasi sepälle, koska raskaan työn tekijälle piti saada riittävän rumat jalkaterät. Teoksen valkopukuinen mies oli Pekka-ukkini. Opettajani oli seurannut mestarin työskentelyä.”
Mitä teoksia Gallen-Kallela maalasi Vehmersalmen kesänään, Jukka Miettinen, 61?

”Mustaharjussa maalattiin Rokonarpinen savolaispoika, Mary kalliomaisemassa eli veteenkatsova nainen, Kaski Kallaveden rannalla, Lapsi rannalla, Kirsti valkovuokkoseppele päässä. Perheestä maalattuja teoksia myytiin San Franciscon maailmannäyttelystä ilman taiteilijan lupaa.”

”Lapsi rannalla puhuttelee minua erityisesti, koska taiteilijan tyttärestä Impi-Marjatasta kerrotaan, kuinka onnellisena hän kesällä hyppeli pihalla ja hoki, miten mukava on elää. Seuraavana kesänä tyttö kuoli kurkkumätään.”

Mitä muuta Vehmersalmella vietetystä ajasta tiedetään?

”Esimerkiksi se, että Gallen-Kallela maalasi Sammon taontaa vietet-
tyään spiritistisen illan Minna Canthin vieraana Kuopiossa yhdessä muiden kulttuuripersoonien kanssa. Ja se, että pysyvämpi ateljee jäi laittamatta Vehmeriin, koska Mary vierasti kaskettuja metsiä. Seuraavana kesänä perhe palvelijoineen siirtyi Ruovedelle Kalelaan.”

Suomen taiteen tarina – Ateneumin kiertävä kokoelma.
Näyttely avoinna 4.3.2018 saakka ti-la 10-17
joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina klo 10-17.
Taidevartit keskiviikkoisin klo 13.