Arjen luksusta

27.9.2017

Teksti: Heli Haring

Kuvat: Tuija Hyttinen

Kerran kuukaudessa arkikin on juhlaa Riistaveden seurakuntatalolla. Silloin yhteiseen ruokapöytään kokoontuu useampi sukupolvi.

Iloiseen puheensorinaan sekoittuu lasten kiljahduksia, vanhat tutut vaihtavat kuulumisia ja uudet tulijat katselevat uteliaina ympärilleen. Syyskauden ensimmäinen Arkinen ateria on alkamassa ja paikalle on saapunut nelisen kymmentä ruokailijaa – ikähaitari vauvasta vaariin.

”Täällä näkyy aika paljon aivan uusiakin kasvoja”, tulijoita ovella vastaanottava diakoni Leena Vartiainen iloitsee.

Yhteisessä pöydässä

Tänään emännät ovat taikoneet pöytään kalakeittoa ja köyhiä ritareita, tarjolla on luonnollisesti myös leipää lisukkeineen.

Suoraan perhekerhosta aterialle jääneiden lapsiperheiden vatsoja kurnii jo. Taina ja Henri Aho jäävät enemmän kuin mielellään lastensa Oton ja Katriinan kanssa valmiiseen pöytään.

”Tämä on todella mainio juttu meidän perheelle. Tulemme kahdenkymmenen kilometrin päästä Vaajasalosta ja lounas menisi aika myöhäiseksi, jos sitä pitäisi ruveta perhekerhon jälkeen kotona laittamaan”, Taina Aho tuumaa.

”On kiva vielä jatkaa jutustelua tuttujen kanssa kaikessa rauhassa. Ja onhan tämä yhteisöllistäkin, kun ei syödä pelkästään oman porukan kesken.”

”Se, että pääsee valmiille, on ihan arjen luksusta”, Henri Aho kiteyttää.

Tellervo ja Juha Kankkunen ovat pistäytyneet Arkisella aterialla viime talvesta alkaen.

”Aina tullaan, jos vain maisemissa ollaan. Samalla tavataan tuttuja”

Pariskunta kertoo osallistuvansa yleensä myös aterian jälkeiseen ohjelmatuokioon.

”Oma ohjelmanumeronsa on sekin, kun seuraa täällä aterialla lasten touhuilua.”

Kohtaamisten paikka

Riistaveden Arkinen ateria ei ole mikään uusi innovaatio vaan sen juuret juontavat jo 80-luvulle.

”Aikaisemmin tilaisuus kulki nimellä Eläkeläisten virkistyspäivä. No, sehän heti karkotti muun ikäisiä kävijöitä”, Leena Vartiainen kertoo.

”Olen kuitenkin työssäni tavannut eri ikäluokista paljon ihmisiä, joille olisi hyväksi päästä edes joskus valmiiseen ruokapöytään ja tapaamaan samalla muita ihmisiä.”

”Uusi nimi ei sulje pois ketään, joten ihmiset ovat uskaltaneet lähteä helpommin liikkeelle.”

Ateria kokoaa yhteen monenlaista porukkaa – ja se juuri on Vartiaisen mukaan tarkoituskin.

”Lapsiperheet voivat jäädä perhekerhon päätteeksi vielä syömään, varttuneempien kanssa puolestaan jatketaan ruokailun jälkeen muun ohjelman parissa. Toki saa tulla pelkästään syömäänkin.”

”Yhteinen ateria on luonteva paikka useamman sukupolven kohtaamisille. Monilla nuorilla perheillä ei ehkä ole isovanhempia asumassa samalla paikkakunnalla ja vastaavasti vanhemman väen omat lapset perheineen saattavat olla maailmalla.”

Vartiaisen mukaan Arkisella aterialla käy joka kerta ruokailemassa noin 30–40 ihmistä.

”Samalla reissulla monet saavat juteltua mieltään painavista asioista meille seurakunnan työntekijöille.”

Arjen aterioita

Kaikille avoimia yhteisruokailuja järjestetään myös Alavan, Kallaveden ja Männistön seurakunnissa sekä Siilinjärven seurakunnassa. Ajankohdat ja paikat löytyvät Kirkko ja koti -lehden tapahtumaliitteestä tai verkosta www.kuopionseurakunnat.fi/tapahtumat ja www.siilinjarvenseurakunta.fi

Aterian hinta aikuisilta on 5 euroa, lapset ruokailevat iästä riippuen joko ilmaiseksi tai muutaman euron hintaan.