Vettä, digitaidetta, maahanmuuttoa

Vettä, digitaidetta, maahanmuuttoa

27.9.2017

Teksti ja kuva: Ulla Remes

Kuopiossa Vesi-teemalla vietettävät ANTI-festivaalit olivat tänä vuonna mukana myös tutkimushankkeessa: ANTI on mukana Itä-Suomen yliopiston New Start Finland! -tutkimushankkeessa 2016-2017 osana PROMEQ - Osallistava terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen -hanketta, jota rahoittaa Suomen Akatemia. ANTI-festivaali toteutti yhteisöprojektin yhdysvaltalaistaiteilija Ernest Truelyn johdolla. Taiteilija valittiin haulla ja palkattiin tehtäväänsä. 12 työpajan projektiin kutsuttiin suomalaisia nuoria aikuisia sekä hiljattain Suomesta turvapaikan saaneita nuoria aikuisia.

Mitä projektissa on tapahtunut, taiteilija Ernest Truely?

Työpajoissa valmistauduttiin loppuhuipennukseen, toritapahtumaan Mualiman Navalla. Kuopion torilla järjestettiin juhlat yhteisötyöskentelyn päätteeksi. Mukaan pyydettiin maahanmuuttajien läheisiä tuomaan vaikka perinneruokiaan torille yhteiseen hetkeen, jossa voi tanssia, soittaa, esiintyä miten haluaa. Suomalaiset tarjosivat kasvishernekeittoa. Kuka tahansa kaupunkilainen tai vaikka turvapaikanhakijoiden naapuri oli tervetullut.

Millainen kokemus NSF! on ollut, syyrialainen turvapaikanhakija Saijo Jallow?

Olen onnellinen, että sain kutsun mukaan. Olen ollut paikalla kuusi, seitsemän kertaa. Parasta on yhdessäolo ja eri kielten puhuminen.

Miten projekti on onnistunut, tuottaja Jyri Väisänen?

Nuorten miesten, maahanmuuttajien ja suomalaisten, identiteetin työstäminen hauskalla ja luovalla digitaalisella tavalla oli tavoite. Idea muuttui toritapahtuman järjestämiseksi.

Työpajat olivat aluksi infotilaisuuksia. Osallistujien mukaan saaminen oli haastavaa. Yhdysvaltalainen taiteilija saapui Kuopioon heinäkuussa. Työpajoja on pidetty eri puolilla Kuopiota, muun muassa Petosen Pinarilla.

Mitä muuta Anti tarjosi?

Live art –superviikonloppuna syyskuun lopulla taiteilija Ernest Truelyllä nähtiin myös oma digitaalinen teos. Mobiililaitteeseen asennetun sovelluksen avulla muunnettiin todellisuutta ympärillä.

Anti-festivaalissa oli myös Lab-osuus, jossa digitaaliseen mediaan erikoistuneet taiteilijat tutkivat digitaalisen median ja sosiaalisuuden suhdetta. Viime vuonna Anti-palkinnon saaneen Terike Haapojan teoksia esitettiin.