Mutakakkuja ja makeita maaleja

Mutakakkuja ja makeita maaleja

Kuvat Tuija Hyttinen

Petosen seurakuntatalon kokkikerholaisilla on illan menyyssä juustosarvia. Ensin kipin kapin käsienpesulle. Sitten jauhot pöllyämään.

Kokoontumiskerta on syksyn kolmas, joten tuntumaa kokkauksen saloihin on jo saatu.

”Ainakin omenakanelipaistoksen osaan nyt tehdä”, Tiina Kleemola selvittää.

”Haluan oppia kokkaamaan kaikkia niitä vaikeita ruokia, joita äitikin osaa tehdä. Siksi oli kiva, että pääsin tämmöiseen kerhoon.”

Salla Hakala kertoo tykkäävänsä leipomisesta yhdessä äidin kanssa.

”Toivoisin, että kerhossa tehtäisiin joskus mutakakkua. Sen valmistaminen olisi tosi jännää osata.”

Kokkaus- ja leipomistaidot eivät ole kerhon ainoita anteja.

”Olen saanut täältä kaksi uutta kaveriakin”, Salla iloitsee.

Myös Venla Ojala tunnustautuu leivonnaisten ystäväksi. Niitä on tullut tehtyä paljon kotona.

”Mutta lempiruokani on kyllä hernekeitto. Sitä en ainakaan vielä osaa itse tehdä.”

Tytöt kertovat hymyssä suin, että kerhoillan päätteeksi aikaansaannokset nautitaan paikan päällä hyvällä ruokahalulla.

”Joskus viedään tuliaisia kotiinkin – jos jotain sattuu jäämään.”

Kovaa peliä Kaavilla

Kaavin kirkonkylän yläkoulun salissa käy kova kuhina. Seurakunnan 1-2 -luokkalaisten sählykerho on vasta alkamassa, mutta pojat juoksevat jo hiki päässä pallon perässä ja harjoittelevat maalintekoa.

Rasmus Lemettinen, Aaro Murtonen ja Luka Kuittinen ovat kaikki tulleet mukaan kerhoon tänä syksynä.

”Täällä on hirmu kivaa, vaikka kyllä me tykättäis pelata myös jalkapalloa”, pojat tuumaavat.

”Maalinteko on ihan parasta”, Rasmus lisää.

Uskoa riittää

Nuorisotyönohjaaja Olli Inkinen viheltää pilliin ja kutsuu kymmenpäisen poikajoukon istumaan ja rauhoittumaan hetkeksi ennen varsinaisen pelin alkua. Yhdessä pohditaan, millaisissa tilanteissa voi eteen tulla uskon tai epäuskon ajatuksia.

”Uskoa tarvitaan vaikkapa siinä kohtaa, kun miettii, että onnistuukohan jokin asia”, Inkinen valottaa.

”Vähän niin kuin silloin, kun yrittää rakentaa legoilla jotain, muttei tiedä tuleeko siitä mitään”, yksi pojista keksii.

Seuraavaksi kerholaisten ajatukset kiirivät jo oman seurakunnan sählyturnaukseen, joka käydään kuun lopussa Tuusniemellä. Usko menestymiseen on kova.

”Pokaali tulee aivan varmasti”, Rasmus vakuuttaa.

Kerhot kiinnostavat

Rasmus, Aaro ja Luka pääsevät vihdoin näyttämään taitojaan maalien takomisessa.

”Mukavaa olisi harrastaa tätä vielä monta vuotta eteenpäin.”

Siihen heillä hyvinkin on mahdollisuus, sillä sählykerhoja on Inkisen mukaan tarjolla koko peruskouluajalle.

”Ja olemme yleensä antaneet myös eskari-ikäisten tulla mukaan, jos heidän vanhemmat sisaruksensa osallistuvat kerhoon.”

”Ilmeisesti vanhemmatkin ovat olleet tyytyväisiä kerhoihin, kun lapsia on vuodesta toiseen riittänyt.”

HELI HARING