Kun kerhot ei enää huvita

Kun kerhot ei enää huvita

Kuva Ari-Pekka Keränen

K12 – sinulle, joka olet nuorteniltaan vielä liian nuori

Yli 12-vuotiaat liikkuvat mielellään tutuissa porukoissa ostareilla ja kylillä, miksei siis myös seurakunnan tiloissa. Lapsuusikä on ehkä kulunut seurakunnan pyhäkoulussa, tyttö- ja poikakerhoissa ja lastenleireillä. Sitten tulee väliinputoajaikä, jolloin 6-11-vuotiaiden kerhotouhut eivät enää innosta, mutta nuorten iltoihinkaan ei vielä voi mennä mukaan. Omanikäisten joukot vetävät puoleensa, mutta missä tytöt ja pojat voisivat kokoontua yhteen? Entä kuka olisi turvallisena aikuisena mukana?

Puijon kirkolla tartuttiin haasteeseen. Nuorisotyönohjaajat Niklas Grönholm ja Susanna Pakkala-Koskinen järjestävät tänä syksynä jokaisen kuukauden viimeisenä torstaina K12-illan klo 18.00–19.30. Näihin iltoihin on alle 12-vuotiailta pääsy kielletty. Iltojen sisältö ovat vasta muotoutumassa, ja nuoret voivat vaikuttaa siihen, mitä illoissa tehdään.

”Viime kesänä pidettiin kaksi yli 12-vuotialle suunnattua leiriä, jotka saivat suuren suosion. Tämänikäiset kiittivät siitä, että leirit olivat vain heidän ikäisiään varten. Esimerkiksi 13-vuotiaan vuorokausirytmi ei enää ole samanlainen kuin vaikkapa 8-vuotiaalla. Kiinnostuksen kohteet, tavat ja taidot ovat muuttuneet lapsuusvuosista paljon”, toteaa Grönholm.

Varhaisnuoret kysyvät ajoittain nuorisotyönohjaajilta: ”Onko meille mitään?”. Tätä varten ovat K12-illat. Osa illasta on vapaata oleilua, ja osa on aina ohjattua toimintaa. Puijon kirkon nuorisotiloissa porukan käytössä on muun muassa autorata, pelikoneita, biljardipöytä ja lautapelejä. K12-illassa harjoitetaan kädentaitoja, laitetaan naposteltavaa, liikutaan tai tehdään vaikkapa hyväntekeväisyystyötä ja valmistetaan myytävää lähetysmyyjäisiin. Iltoihin kuuluu aina myös hetki hiljentymiselle.

”Tervetuloa!”, toivottaa Grönholm kaikille yli 12-vuotiaille.

PIRJO TIIHONEN