Kosketus hellii aivoja

30.8.2017

Teksti: Ulla Remes

Kuvat: Ulla Remes ja Virpi Markkanen

Hymy, hyvä mieli ja ihmisten kohtaaminen hellii myös muistia. Ohjaaja Virpi Markkanen edistää muistia positiivisen kautta.

Vertaistoiminnan ohjaaja Virpi Markkanen Pohjois-Savon Muisti ry:stä nostaa käteensä villasukan ja kumiset aivot. Käytävän seinällä on naruille ripustettuna villasukkarivi ja laulun sanat, joissa ystävä on kuin villasukka, joka talvella lämmittää.

”Aivoja on syytä helliä, pitää hyvänä, huolehtia niistä. Ihmisten kohtaaminen, hymyileminen ja koskettaminen ovat hyvin tärkeitä tapoja helliä aivoja”, Virpi Markkanen sanoo.

Ihmissuhteista iloa

Mitä sitten tarkoittaa ihmissuhteilla aivoista huolta pitäminen?

”Aivojen hyvinvointi koostuu myös tunteiden sanoittamisesta ja muistojen jakamisesta. Kun kerron omista toiveistani ja tunteistani ja jaan muutenkin asioitani läheisten kanssa, en jää yksin. Yhdessä on hyvä etsiä iloa tuottavia ja vaihtelevan virkistäviä tapoja ylläpitää aivoterveyttä.”

Joskus Muistiyhdistyksen ryhmissä huolet heitetään lapuille kirjoitettuna huolikoriin. Se on rituaali, jolla keskitytään vapauttamaan mieltä turhista huolista ja nauttimaan tästä hetkestä.

”Olisi tärkeää erityisesti yksinäisten kohdatessa, että kotiin lähtiessä aina kun on tavattu ihmisiä, halataan lämpimästi ja lähdetään hymy huulilla. Silloin tietää hellineensä aivojaan!”

”Aika ajoin tulee lähteä kotoa pois, vaikka koti onkin monelle maailman paras paikka. Jos siellä on liikaa ja varsinkin yksin, kannattaa mennä minne tahansa ihmisten ilmoille kohtaamaan ihmisiä. Kaupassa, torilla, Kallaveden rannalla, erilaisissa yhdistyksissä tai vaikka seurakunnassa kohtaa toisia.”

Muistiluotsin toiminnassa voi kohdata ihmisiä Muistikahvilassa, vertaistukiryhmissä, työikäisten ryhmissä, kuntosalilla, käsityökerhossa, Skip Bo -korttipelin parissa, runopiirissä, naisten ryhmässä ja äijäporukassa: valinnanvaraa riittää.

Masennus syytä hoitaa

Toki aivoista huolehtimiseen liittyvät myös monet fyysiset asiat:

”Terveyteen ja elämäntapoihin kannattaa kiinnittää huomiota. Hyvä uni voitelee aivoja. Korkea verenpaine ja korkea kolesteroli, ylipaino ja liikkumattomuus ovat riskitekijöitä. Monipuolinen ruokavalio auttaa aivoja säilyttämään toimintakykynsä”, Virpi Markkanen sanoo.

”On syytä hoitaa sairauksia kuten masennusta, kilpirauhasen vajaatoimintaa. Myös B12-vitamiinin puutos vaikuttaa aivoihin. Kohtuullisuus on viisautta alkoholin kanssa ja tupakkaa on parempi välttää.”

Harrastukset ja älylliset tehtävät kuten sanaristikot, opiskelu ja palapelit aktivoivat.

Työikäisten muistin pätkiminen johtuu usein aivojen ylikuormituksesta. Stressaantuneella muisti voi pätkiä terveelläkin.

Senioripysäkki seurakunnassa

Muistia tukevaa toimintaa löytyy myös seurakunnasta. Selkeimmin tähän suunnattu toimintamuoto on Senioripysäkki.

Senioripysäkki toimii yhdessä Muistiluotsin kanssa Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymässä Kallaveden seurakunnassa. Kerran vuodessa aloittaa uusi keskusteleva ja yhdessä muisteleva ryhmä.

”Tarvetta tällaiselle työlle on niin paljon, että kaikki halukkaat eivät mahdu mukaan, halukkaita on jonoksi asti”, Senioripysäkin ohjaaja, diakoniatyöntekijä Maarit Kirkinen sanoo.

”Vanhuspsykiatrian puolella on myös senioripysäkkiryhmiä. Työnohjauksessa ja konsultaatiossa tehdään yhteistyötä”.

”Tällaisen työn tarve vain kasvaa väestön ikääntyessä ja muistiongelmien yleistyessä.”

Muistisairauksiin sairastuu vuosittain yli 14 500 suomalaista.

Kaikkiaan sairastuneita on Suomessa jo lähes 193 000.

Muistiyhdistys neuvoo, kouluttaa ja virkistää muistisairaita ja omaisia vertaisryhmissä.

Pohjois-Savon Muistiyhdistyksen ovet ovat avoinna arkipäivisin klo 10-15 osoitteessa Lapinlinnankatu 2.

Pohjois-Savon Muistiyhdistys on toiminut 30 vuotta.

Muistiliiton sivuilta löytyy tietoa mm. muistisairauksien hoidosta ja kuntoutuksesta sekä edunvalvonnasta: www.muistiliitto.fi.

Seurakunnissa erityisesti Senioripysäkki Kallaveden seurakunnassa toimii muistisairauksia ennaltaehkäisevästi. Lue lisää Senioripysäkin toiminnasta.

Muistia voi tukea aktiivisuudella: liikunnalla, ravinnolla, harrastuksilla, ihmisten kohtaamisilla.