Luovuus liikkeelle mustikalla

Luovuus liikkeelle mustikalla

30.8.2017

Teksti ja kuvat: Sini-Marja Kuusipalo

Alttarin edusta täyttyy väreistä ja laulusta. Alle ja yli 1-vuotiaat kuvismuskarilaiset vanhempineen nauttivat kuvismuskarin ilosta ja yhteydestä Petosella.

Lapset, äidit ja isät istuvat värikkäällä matolla. Jo alkulaulussa jokainen tervehditään nimeltä. Muskarilaulu lähtee viemisiksi kotiin, samoin pienten taiteilijoiden tuotokset.

Kallaveden seurakunnan järjestämä kuvismuskari Petosen seurakuntatalolla on vauvojen ja taaperoiden suosiossa.

”Kävimme täällä ensin vauvakerhossa. Viime tammikuussa saimme peruutuspaikan kuvismuskariin”, iloitsee Milla Haataja yhdessä esikoisensa Minean kanssa.

Kuvismuskarilla on nyt edessään kolmas toimintavuosi. Osa kiinnostuneista jonottaa paikkaa suosittuihin ryhmiin.

Tavalliseen muskariin verrattuna kuvismuskarissa yhdistyy kanttori Mari Vuola-Tanilan musiikillinen ja lastenohjaaja Taina Kankaan kuvataiteellinen ohjaus. Osallistujille taidetuokio tarjoaa kädentaitoja, visuaalisuutta, leikkiä ja tietenkin musiikkia.

Laululeikkiä ja kiisseliä

Kuvismuskaripäivän teemaväri nivoo kuvataiteen ja musiikin yhteen. Vihreänä päivänä lapset saavat tunnustella havua ja puolukanlehtiä ja lauluissa kerrotaan kasveista. Musiikin rytmi vaihtelee: välillä tanssitaan ja pyöritään, välillä rauhoitutaan ja vanhempi ja lapsi keinuvat sylikkäin. Puolituntisen lopuksi on rentoutus, jossa vanhempikin saa pötkötellä.

”Kuvis on sitä, että tutustumme esimerkiksi erituntuisiin kankaisiin ja papereihin, vihreään varpuun, kylmiin mustikoihin, lämpimään kiisseliin, punaiseen soseeseen, karkeaan hiomapaperiin”, lastenohjaaja Taina Kangas luettelee.

”Meillä oli vauva-aikana tarkoitus päästä muskariin ja lisäksi mietittiin värikylpyä. Kuvismuskarissa yhdistyvät ne molemmat”, ryhmään esikoisensa kanssa osallistunut Heidi Soininen kertoo. ”Kivasti ohjaajat ovat miettineet sisältöjä vuoden ajan mukaan.”

Treffit keskellä arkea

Kuvismuskari on lapselle ja vanhemmalle hetki, jossa saa nauttia yhteisestä olemisesta ja tekemisestä. ”Nykyisessä kiireisessä elämänrytmissä annamme mahdollisuuden kokea asioita taiteen ja leikin avulla oman lapsen kanssa. Samalla voi tutustua muihin perheisiin”, lastenohjaaja Kangas kuvailee.

Kankaan haluna on antaa perheille vinkkejä siitä, mitä musiikillista ja kuvataiteellista lapsen kanssa voi kotona tehdä. Seurakunnan muskarin ydintä ovatkin kohtaaminen ja omien lahjojen käyttö.

”Huomaan, että tyttäreni Saga nauttii musiikista. Kun lapsi nauttii, tänne lähtee mielellään”, Heidi Soininen iloitsee.

”Täällä näkee muita ja lapsi saa ikäistään seuraa. On ihan eri asia laulaa kotona kuin ryhmässä. Nyt lapsen ensimmäinen kuvistyö on kotona kehystettynä”, Milla Haataja sanoo.

Seurakuntien muskarit ovat maksuttomia, mikä on yksi toiminnan vetovoimista. Monille vauvaperheille merkitystä on myös läheisellä sijainnilla, jolloin välimatkat käyvät vaunulenkistä. Mutta kyllä muskariin matkustetaan tarvittaessa kauempaakin.”Kohtaamispaikkoja ei pikkulapsiperheen arjessa varmasti ole liikaa”, Mari Vuola-Tanila muistuttaa.

Kirkkomuskari pähkinänkuoressa

Lapsi saa musiikin iloa ja elämyksiä laulaen ja soittaen sekä esimerkiksi leikillä, liikkeellä, vauhdilla, pysähtymisellä, mielikuvituksella, tunteilla, koskettamisella ja hiljentymisellä.

Kirkkomuskari on seurakunnan musiikkikasvatusta lapsille. Johtoajatuksena on ihmisen kokonaisvaltaisuus. Sisällöissä liitytään kirkkovuoden kulkuun.

Kirkkomuskarilaiset myös esiintyvät seurakunnan tilaisuuksissa.

Kuopion-Siilinjärven seudulla muskaria järjestetään seurakunnissa mm. Petosella, Puijonlaaksossa, Maaningalla ja Siilinjärvellä.

Kuvismuskarista on tullut suosittu perheiden viikottainen
kohtaamispaikka.