Siunausta koteihin

Siunausta koteihin

30.8.2017

Teksti: Minna Siikaniva

Minun kesääni tuntui hallitsevan muutto. Ympärilläni oli varsinainen muuttoaalto. Olen auttanut tyhjentämään asuntoja ja etsimään uusia. Yllättävän raskasta puuhaa kumpikin. Vanhoista tavaroista luopuminen on haikeaa ja uuden kodin löytäminen on vaikeaa.

Psalmissa 107:6-7 sanotaan. ”Mutta hädässään he huusivat avuksi Herraa, ja Herra päästi heidät ahdingosta. Hän osoitti heille tien, ja niin he löysivät kaupungin, jossa asua”.

Olen elämäni aikana asunut useassa eri kodissa. Niitä taitaa olla melkein kaksikymmentä. Olen oppinut sopeutumaan uusiin paikkakuntiin ja murteisiin.

Muistan, kuinka oudolta tuntui muuttaa ensimmäisen kerran yksin asumaan vieraaseen kaupunkiin. Puolisen vuotta matkustin sieltä joka viikonloppu kotiin, sen jälkeen kävin enää tenttimässä ja keväällä aloin taas lukea pääsykokeisiin. Sopeutuminen ei sillä kertaa oikein onnistunut.

Nyt pohdinkin opiskelijoita, jotka ovat tulleet Kuopioon. Miten he sopeutuvat? Ovatko savolaiset niin leppoisia ja lupsakoita kuin väitetään? Löytävätkö kaikki mieluisan kodin?

Kuopion seurakunnat ja erityisesti yhteinen nuoriso- ja oppilaitostyö tekevät merkittävää työtä opiskelijoiden auttamiseksi. Yhteistyötä tehdään tiiviisti oppilaitosten kanssa. Vanhassa Pappilassa on nuorten oma olohuone. Siellä voi pelata biljardia, viettää leffailtaa, pelata pelejä tai muuten vaan tavata tuttuja. Seurakunnat järjestävät myös erilaista toimintaa nuorille ja nuorille aikuisille.

Kaikille muuttaneille ja muuttaville toivotan siunausta. Haluan muistuttaa, että kirkollisiin toimituksiin kuuluu myös kodin siunaaminen. Kyseessä on rukoushetki, jossa kiitetään kodista, pyydetään siunausta sen asukkaille ja rukoillaan, että kodissa vallitsisi rakkaus. Koti siunataan useimmiten muuton jälkeen tai ensimmäistä yhteistä kotia perustettaessa. Kodin siunaamisesta voi tiedustella omasta seurakunnasta.

Sinun turvanasi on Herra,
sinun kotisi on Korkeimman suojassa.

Psalmi 91:9