Esimerkilliset ja tasavertaiset: Mestarit ja mummi kerhossa

Esimerkilliset ja tasavertaiset: Mestarit ja mummi kerhossa

Kuva Tuija Hyttinen

Keittiöt, liikuntasalit ja kädentaitopajat kuhisevat kouluikäisiä seurakuntalaisia. Kerhotoiminnan moottoreina puolestaan ahkeroivat nuoret ja aikuiset ohjaajat. Omien sanojensa mukaan he ovat seurakuntalaisina kanssaihmisiä, osallistujia ja avuliaita kirkon jäseniä. Kukin on esimerkki kerholaisille: "kunnollinen ihminen", "toiminnassaan esimerkillinen mutta tasavertainen" ja "hyvä aikuinen".

Kerhossa ohjaaja saa soveltaa omia kiinnostuksenkohteitaan. Siilinjärveläisen Minna Rissasen ohjaama kokkikerho tekee syksyllä makumatkaa pitkin maailmaa. "Koska olen kiinnostunut kansainvälisyydestä ja tykkään kokeilla herkkuja, kokkikerhon ohjaajaksi ryhtyminen oli minulle luonteva valinta", Rissanen kertoo. Yhdessä toisen nuoren ohjaajan kanssa Rissanen kokoaa kansainvälisistä reseptivihkoista muutaman ruokalajin listan kullekin kaksituntiselle. Hiljattain seurakuntatalolla syötiin burritoja meksikolaisittain.

Kerhon kiinnostavuus syntyy ohjaajan esimerkillisyydestä. Kymmenen koululaisen elektroniikkakerhoa ohjaava Herkko Rautiainen kiinnostui kolvaamisesta, virtapiireistä ja valo- ja äänirakentelusta oman innostavan ohjaajan myötä. Nyt Rautiainen itse jatkaa oppipoika–mestari-kulttuuria. "Kerhon 6.- ja 7.-luokkalaiset opettavat nuorempiaan. Kannustan heitä ohjaajakoulutukseen." Samalla Rautiainen ylläpitää kädentaitoharrastusta, jota voi jo pitää nuorten harrastuksena harvinaisuutena.

Ehditäänkö rukoilla?

Kerho on kasvun paikka. "Olen itse rauhoittunut paljon", Herkko Rautiainen kertoo. "Minä olen kasvanut itsevarmemmaksi. Ennen pelkäsin esiintymistä. Kerholaisten kehut ja yhteydenotot kannustavat", Minna Rissanen iloitsee. Ajan oloon kehittyy myös taito hallita ryhmää ja kohdata erilaisia ihmisiä.

Kerhojen on tarkoitus kasvattaa nuoria seurakuntalaisina. Vaikka ohjaajakoulutus ja kerhomateriaalit antavat ohjaajille eväitä, harrastamisen ja hengellisen sisällön yhdistämisessä on kuitenkin vaikeutensa.

"Yritän antaa positiivista kuvaa seurakunnasta. Kokkikerhossa on aina vähintään ruokarukous", Minna Rissanen kertoo. Nuoret kokit käyvät syömään "silmäin alla Jeesuksen" sakusammakon tahtiin. Kerholaiset ovat ottaneet lauletun rukouksen omakseen.

Kerhon hengellisestä palasesta tinkiminen on erityisesti aikakysymys. "Aina on melkoisen kiire. Pidempiin kerhohartauksiin ei oikein jää aikaa", Minna Rissanen sanoo. Kolvaajien kesken tilanne on samanmoinen. "Tunnin sijaan tarvitsisimme kaksi. Nyt varsinaisiin elektroniikkatöihin jää vain puolisen tuntia", Herkko Rautiainen sanoo.

Mummoenergiaa ja taustavaikutusta

Yhdessä siilinjärveläisessä kokkikerhossa on myös eläkeikäinen kerholainen: kerhomummi Arja Konttinen. Hän on kerhomummin vapaaehtoistehtävässään tienraivaaja, jollaisia eri kerhoihin otettaisiin muitakin.

"Kerhomummi on tarkkailija ja taustavoima. Puutun ja autan tarpeen mukaan. Joskus korotan ääntä." Aikuisen läsnäolo keittiössä on plussaa: on joku, joka antaa vinkkejä tavoista työskennellä näppärästi, kattaa pöytä ja käyttäytyä ruokailuun sopivasti. Ohjaaja Minna Rissasen mielestä mummin osallistuminen on rauhoittanut kerhon ilmapiiriä.

"Ensimmäisellä kerralla vain seurasin ja kuuntelin. Pääsin joukkoon, kun olin aluksi havainnoinut nuoria", Konttinen selittää. Muutaman kerhokerran jälkeen mummi on jo osa ryhmää, minkä tietää keittiön "Mummi!"-kutsuhuudoista.

Konttisesta tuli kokkikerhon oma mummi paikallisen Martta-toiminnan kautta. "Martat täyttävät Siilinjärvellä 100 vuotta, ja sen tiimoilta kirkkoherra kysyi meiltä mummoenergiaa kokkikerhoon. Innostuin heti mukaan." Kokkikerhomummin tehtävässä Konttista siivittää paitsi into toimia nuorten kanssa, myös kokemus hotelli- ja ravintola-alalta, koulusta ja elämästä ylipäätään. "Annan nuorten tehdä. Ohjaajat ovat alansa ammattilaisia. Minä saan olla esimerkkinä."

Kerhomummi nauttii vuorovaikutuksesta: "Kasvan henkisesti nuorten mukana. Se on erilaista kuin samanikäisten kanssa."

SINI-MARJA KUUSIPALO

Kun kerhot ei enää huvita

Nuorisotyönohjaajat Niklas Grönholm ja Susanna Pakkala-Koskinen järjestävät tänä syksynä jokaisen kuukauden viimeisenä torstaina K12-illan. Näihin iltoihin on alle 12-vuotiailta pääsy kielletty Lue lisää

Mutakakkuja ja makeita maaleja