LapsiArkki yksinhuoltajien tukena

LapsiArkki yksinhuoltajien tukena

30.8.2017

Teksti: Kirkon tiedotuskeskus ja Riitta Immonen

LapsiArkkia kehitetään seurakunnissa yksinhuoltajien arjen tukemiseksi ja perheiden ulkopuolisuuden ehkäisemiseksi.

Suomessa on lähes 120 000 yhden vanhemman lapsiperhettä. Moni yksinhuoltaja on kotona ilman tarvittavaa tukea ja ulkopuolisuuden tunne saattaa olla voimakas.

Mukaan LapsiArkkiin, seurakuntien uudenlaiseen toimintamalliin, on lähtenyt 25 erilaista seurakuntaa eri puolelta Suomea. Toimintamallin aluksi halutaan kuulla yksinhuoltajien tarpeita ja toiveita. Kehitettävä malli muovautuu jokaisessa seurakunnassa.

Seurakunnat sitoutuvat tuottamaan omia hyviä käytäntöjään ja antamaan vinkkejä työn kehittämiseen. Kaksivuotisen hankkeen jälkeen tarkoituksena on, että LapsiArkista tulee osa seurakuntien normaalia toimintaa. Mukaan lähteneet seurakunnat ovat edelläkävijöitä uudenlaisten toimintamallien luomisessa ja niiden tuloksellisuuden arvioinnissa.

Hetki aikaa hengähtää

Kehitettävän toimintamallin kärkenä on yksinhuoltajien oma vertaistuellinen ja ohjattu vapaahetki. Kun vanhempi saa hetken hengähtää, hän itse jaksaa paremmin ja sitä kautta lapset ja koko perhe voivat paremmin. Parhaimmillaan vanhempi saa tukea omaan jaksamiseensa, neuvoja ja ohjausta sekä vertaistukea muilta vanhemmilta.

Hanketta rahoittaa Me-säätiö, joka yhdessä kirkon ja seurakuntien kanssa haluaa olla rakentamassa tukea yhden vanhemman perheiden arkeen. Yhteistyökumppaneina ovat lisäksi Väestöliitto ja Nuori Kirkko ry.

Kuopio mukana hankkeessa

Kuopiossa järjestetään vertaistukiryhmä ja samaan aikaan lastenhoito. LapsiArkki kokoontuu kolme kertaa syksyllä Keskusseurakuntatalossa. Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymä järjestää toimintaa yhteistyössä Yhden vanhemman perheiden liiton kanssa.

Lisätietoja: varhaiskasvatuksen ohjaaja Riitta Immonen
Kuopion seurakuntayhtymä, **@**, 040 4848 482.

www.lapsiarkki.fi

LapsiArkin kokoontumiset Keskusseurakuntatalolla ovat keskiviikkona 13.9. klo 17.15, lauantaina 7.10. klo 11 ja keskiviikkona 15.11 klo 17.15.