Miehen mallina

Miehen mallina

Tulin töihin Männistön seurakuntaan poikatyönohjaajan virkaan keväällä 1980. Viran hoitoa on jatkunut tänne asti. Männistön seurakunta oli tuolloin, noin 30 vuotta sitten, Kuopion suurimpia ja lapsiperheitä oli paljon. Kerhopaikkojakin oli runsaasti, muun muassa seurakuntakoti Lönnrotinkadulla, Vanha kirkko, Ilmarisentien kerhohuone Saarijärven A-alueella, Saarijärventien kerhohuone, Kelloniemessä Ruori- ja Luotsitien kerhot sekä useita paikkoja Kettulassa. Ja lapsia oli toiminnassa paljon mukana. Kerhot olivat pitkälti ohjelmakerhoja, lisäksi seurakuntakodin lennokkikerho. Toimintaan kuuluivat myös leirit – kuten nykyäänkin – ja retket keväisin.

Mieleenpainuvin muisto oikeastaan liittyykin erääseen retkeen. Tuolloin kesken matkan eräs pieni Mikko-poika kiipesi syliini ja istui siinä pitkän tovin ihan hiljaa. Jälkeenpäin kuulin, että hänen isänsä oli kuollut pojan ollessa pieni. Miehen mallin merkitys pojille ei ole vähäinen.

Poikatyössä tapahtui suuri muutos 1990-luvun alussa. Sähly rantautui kerhotoimintaan ja pojat olivat myytyjä. Se oli kanava, jolla energiaa purettiin juoksemiseen ja kisailemiseen. Ohjelmakerhot kuihtuivat lähes kokonaan. Seurakuntien keväinen salibandyturnaus onkin jo pitkäaikainen perinne. Sählykerhojen kautta jotkut ovat ponkaisseet jopa seurojen edustusjoukkueisiin. Sählykerhoon kuuluu myös hartaus lyhyen tai pitkän kaavan mukaan; kerhorukous tulee vuoden aikana tutuksi.

Ajan myötä yhteistyö koulujen kanssa on tullut entistä tärkeämmäksi, mistä on iloittu puolin ja toisin. Globalisoitumisen myötä kerhoissa on lapsia eri kulttuureista ja uskonnoista. Yhteinen kieli on löytynyt mailan ja pallon kautta. Olemme opetelleet erilaisuuden kunnioittamista.

Ja mitenkä ikääntyneenä työntekijänä jaksaa virtaa täynnä olevien parissa? Meno ja meininki, ilo ja riemu - ne tuntuvat tarttuvan.

JUHA MERTANEN

Nuorisotyönohjaaja | Kuopion Männistön seurakunta