Pop up -ulkoilmakahvila yhteistyöllä

28.6.2017

Teksti: Minna Siikaniva

Kuvat: Minna Siikaniva ja EJ Seppänen

Ensin nikkaroitiin patio, sitten maalattiin mainoskankaat. Kesäkahvila Johannes syntyi Vamoksen ja Männistön seurakunnan yhteistyönä.

Männistön seurakunnan Kesäkahvila Johannes rakennettiin kesäkuun alussa yhdessä Kuopion Vamoksen kanssa. Alueen asukastuvat olivat jo aiemmin keksineet kahvilalle nimen.

Vamoksen nuoret nikkaroivat kahvilan puualustan eli pation ohjatusti kahden päivän aikana. He maalasivat myös teltan mainoskankaan.

”Nuoret kuuluvat Potku-ryhmään, jossa vahvistetaan työelämätaitoja. Vamos Kuopio on tarkoitettu 16–29-vuotiaille, ilman opiskelu- tai työpaikkaa oleville kuopiolaisille nuorille, jotka haluavat ohjausta ja tukea nykyisessä elämäntilanteessa. Valmennuksessa nuoren kanssa keskitytään hyvinvoinnin, arjenhallinnan ja mielekkään vapaa-ajan vahvistamiseen sekä tutustutaan yhdessä opiskeluun ja työelämään liittyviin mahdollisuuksiin. Toiminta on nuorille maksutonta ja vapaaehtoista”, kertoi ohjaaja Liisa Pääkkönen.

Ihmisten keskelle

”Kesäkahvilaa on kokeiltu aiemmin monissa paikoissa. Nyt tuntui, että erityisesti ulkoilmakahvilalle on tilaus. Kahvila haluttiin sijoittaa ihmisten keskelle. Vieressä aloittaa puistojumppa keskiviikkoisin klo 9. ja meidän kahvila aukeaa klo 10. Toivon, että kahvila toimii kohtaamispaikkana ja madaltaa kynnystä tulla seurakunnan toimintaan
mukaan”, sanoo diakoniatyöntekijä Sami Mitsman.

”Seurakunnan alueella olevalla patio muokkaantuu monenlaisten tarpeiden mukaan. Siinä voidaan järjestää myös erilaisia yleisötapahtumia. Pop up -tyyliset tapahtumat ovat tätä päivää. Niissä voi poiketa vaikkapa laulamassa yhdessä tai hörpätä kupposen kahvia ja jatkaa matkaansa. Männistön kirkon ohi kulkevalla pyörätiellä kulkee päivittäin satoja ihmisiä kävellen ja pyöräillen. Kirkko on kirjaimellisesti ihmisten keskellä,” iloitsee Mitsman.

Päivälenkin lomassa

Männistöläiset ovat löytäneet kahvilan hienosti. Avajaispäivänä kävijöitä oli noin 120. Palaute on ollut todella hyvää.

Naapurukset Anna-Maija Myöhänen ja Terttu Väisänen olivat lähteneet yhdessä ulkoilemaan.

”Kahvilasta on muodostunut mukava tapaamispaikka. Työntekijät ovat tuttuja ja ulkona on kiva vaihtaa kuulumisia kahvikupposen ääressä”.

Seurakunnan vapaaehtoisaktiivi Oke Vainikainen istahtaa hetkeksi Heikki ja Kirsti Vihosen seuraan. Vihoset asuvat lähistöllä ja piipahtavat päivälenkin lomassa kahvilassa.

”Tämä on hieno idea ja on mukava kannattaa hyvää asiaa. Ulkona kahvikin maistuu aivan toisenlaiselta. Toivottavasti tästä tulee perinne.”

Kesäkahvila on toiminnassa 5.7. asti keskiviikkoisin klo 10–13. Paikalla on
seurakunnan työntekijöitä ja vapaa-ehtoisia.

Kahvi on maksuton, mutta vapaaehtoisen summan voi jättää yhteisvastuukeräyksen lippaaseen.