Plautilla Nelli

Plautilla Nelli

28.6.2017

Eija Tanninen-Komulainen

Ystävyytemme Plautilla Nellin kanssa alkoi vajaa vuosi Italiassa.

Osallistuin alani konferenssiin ja ilmoittauduin renessanssin aikaan eläneiden ja sittemmin unohduksiin jääneiden firenzeläisten naistaiteilijoiden teoskierrokselle. Se peruttiin ja unohdin koko asian. Nelli oli kuitenkin päättänyt tutustua minuun.

Myöhemmin sain ystävällisen sähköpostin, jossa firenzeläisen, unohdettujen naistaiteilijoiden yhdistyksen AWA:n johtaja lähestyi minua pahoitellen, etten ollut päässyt toivomalleni kierrokselle.

Johtaja kertoi yhdistyksen toiminnasta sekä siitä, että yhdistys on aloittanut unohdetun firenzeläisen naistaiteilijan Plautilla Nellin 1500-luvulla maalaaman 6,7 metriä pitkän Viimeinen ehtoollinen -maalauksen kunnostamisen.

Teoksen restaurointiin osallistuu useita konservaattoreita, tutkijoita ja tavallisia ihmisiä ympäri maailmaa. Minuakin, metsien ja järvien naista Kuopiosta, pyydettiin mukaan.

Tihrustaessani sähköpostiviestissäni olevaa hyvin pientä kuvaa Nellin maalauksesta minulle tuli välittömästi tunne, että on kysymys jostakin suuresta asiasta, merkittävästä taideteoksesta. Kylmät väreet kulkivat pitkin selkääni. Nellin tavassa kuvata on jotakin poikkeuksellisen inhimillistä; voi sitä käsin kosketeltavaa tunteiden voimaa, jolla Nelli kuvaa Jeesusta, hänen opetuslapsiaan ja Maria Magdaleenaa heidän viimeisellä yhteisellä ateriallaan.

Plautilla Nelli (1524-1588) oli varakkaan italialaisperheen tytär, joka meni Santa Caterina da Sienan nunnaluostariin 14-vuotiaana. Laiskuuden välttämiseksi nunnia kannustettiin maalaamaan uskonnollisia maalauksia. Nelli opetteli maalaamisen taidon itse. Nellin elinaikana hänen lahjakkuutensa taiteilijana huomattiin, mutta sittemmin unohdettiin.

Nyt vuonna 2017 Nelli itse, internet, sähköposti, globalisaatio ja joukkorahoitus ovat yhdistäneet meidät, monet sadat, toisillemme täysin tuntemattomat, tavalliset ihmiset ympäri maailmaa tekemään yhdessä työtä kauan unohduksissa olleen, 1500-luvulla eläneen Nellin maalauksen korjaamiseksi.

Luulen, että moni meistä Nellin ystävistä ei ole oikeasti nähnyt hänen alkuperäistä Viimeinen ehtoollinen -maalaustaan, koska se ei ole ollut koskaan yleisön nähtävänä. Suurin osa meistä on tihrustanut kuvaa pienestä valokuvasta.

Viimeinen ehtoollinen on hyvin tärkeä ja keskeinen aihe kristillisessä perinnössämme, mutta jokin aivan erityinen asia tässä tekee kauan unohduksissa olleesta Nellin maalauksesta maailmanlaajuisen kansanliikkeen. Se on kaunista.