Kirkkoon on rantautunut pop up -aalto

Kirkkoon on rantautunut pop up -aalto

28.6.2017

Minna Siikaniva

Pop up -virsilaulu, pop up -pariterapia, pop up -juhannushäät, pop up -diakonia-auto, pop up -kahvila… Pop up tarkoittaa väliaikaista toimintaa.

Pastori Jan Ahonen oli kirjoittanut hauskasti 11.9.2016 Kotimaan uutisesseessä, että ”Pop up on kirkon tuorein herätysliike. Herätysliikkeiden innovaatiot synnyttivät aikanaan kirkkoon erilaisia toimintamuotoja, jotka nykyään tunnetaan seurakuntien tavoittavana perustyönä. Tätä samaa tehtävää suorittavat nykyisin pop upit. Pop up -tapahtumien tavoitteena on luoda laadukkaita kohtaamisia kirkon kanssa. Joskus mennään jopa kirkollisen mukavuusalueen ulkopuolelle. Pop up -tapahtumat ovat kohentaneet mielikuvaa kirkosta viimeisten vuosien aikana merkittävästi. Ja mikä tärkeintä, niiden kautta kirkko on tullut ihmisille entistä läheisemmäksi.”

Minulla oli ilo olla mukana seuraamassa Männistön seurakunnan pop up -kesäkahvilan rakentamista ja toimintaa. Siinä yhdistyi monta hyvää asiaa. Nuoret saivat harjoitella rakentamista, alueen asukastuvat osallistuivat innolla nimen suunnitteluun ja seurakuntalaiset toimivat vapaaehtoisina kahvilassa.

Kävijät ovat olleet tyytyväisiä. He kiittelivät kirkosta saamaansa apua ja tukea. Kahvila houkutteli paikalle myös satunnaisia ohikulkijoita. Toivon, että erilaiset pop up -tapahtumat rohkaisisivat ihmisiä tulemaan mukaan kirkon toimintaan.

Valitettavasti kaikki eivät koe saavansa kirkosta kaipaamaansa apua ja tukea. Aina kohtaamiset eivät ole onnistuneita. Voi olla käytännön esteitä osallistua tapahtumiin, vaikka itse haluaisi.

Lehtemme viime numerossa oli Kari Kuulan kirjoittama teksti toivosta. Toimitukseemme tuli nimetön kirje, jossa kirjoittaja pohti aihetta. Hän koki, että ”masentuneilla pitkäaikaistyöttömillä ei ole tulevaisuutta ja se ei ole valinnainen asia. Ei oikein jaksa mitään, kun on häpeä ja paha olo koko ajan päällä.”

Silloin kun huolet kasvavat liian isoiksi, voi ottaa yhteyttä luottamuksellisesti seurakunnan työntekijöihin. Papit, diakoniatyöntekijät, nuorisotyönohjaajat ja koulutetut vapaaehtoistyöntekijät kuuntelevat ja auttavat ongelmissa.

Myös Kirkon puhelin- ja verkkoauttamisen palvelut ovat avoinna läpi kesän arkena ja pyhäpäivinä.

Palveleva puhelin päivystää joka ilta klo 18 alkaen numerossa 0400 22 11 80. Palveleva chat päivystää kesällä arkisin klo 16−20 osoitteessa www.kirkonkeskusteluapua.fi.

Vieläkin toivon, vaikka täällä
toivoa ei näy ollenkaan.
Nyt käteen tartun
Vapahtajan:
Käy, Herra, meitä
siunaamaan.

Uudistettu Siionin virsi 314:2 (numero uudessa kokoelmassa 254:2)