Kuinka pukeutua juhlaan?

Kuinka pukeutua juhlaan?

Kuva Joonas Vähäsöyrinki

Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto on arvokas juhla. Kutsuttujen tulee saapua tilaisuuteen pukukoodia noudattaen. Tampere-taloon miehet pukevat ylleen tumman puvun ja kunniamerkit. Naisille sallitaan iltapukua lyhyempi hameenhelma. Skandaali syntyy, jos etiketistä poiketaan.

Presidentin kanslia lähettää kutsuja harvoille ja valituille. Sen sijaan meitä kaikkia kutsutaan kuninkaallisiin häihin. Kutsuja on Jumala, joka järjestää hääjuhlan rakkaalle Pojalleen. Seurakunta, pelastettujen joukko, on hänen morsiamensa. Kielikuvat pohjautuvat Vanhaan testamenttiin. Maallisissa häissä iloitaan rakkauden lahjasta ja elämän hyvyydestä. Mikä rajaton riemu, kun Kristus kokoaa ystävänsä taivaan pitopöytään!

Kaikki on valmiina. Tulkaa ilojuhlaan! Tulkaa, älkää viivytelkö! Kutsun luulisi imartelevan vastaanottajaa. Toiveajattelua. Jotkut riittävät hyvin itselleen. Toiset iskevät kyntensä lähettiläisiin. Juutalaiset hylkäsivät Jeesuksen. Kuningas ei heitä toivoaan. ”Menkää teille ja toreille ja kutsukaa häihin, keitä vain tapaatte.” Pelastus Kristuksessa kuuluu kaikille kansoille. Jumala ei lajittele ihmisiä meidän tavallamme. Hänelle kelpaavat hyvät ja pahat, mahdolliset ja mahdottomat. Aurinko ja sade antavat siunauksensa eroituksetta kaikille. Jumalan armo on ylenpalttinen.

Seurakunta ei ole täydellisten pyhimysten yhteisö. Kiusattuja ovat tien kulkijat, monin tavoin ryvettyneitä. Järkyttävä on miehen kohtalo, joka ei ollut pukeutunut asiallisesti hääjuhlaan. Tapaus kertoo siitä, ettei kristitty saa unohtaa valvomista. Ilman uskoa Kristukseen olemme vailla hääpukua, ilman rakkauden tekoja uskomme on hedelmätön. Onneksi perillepääsy ei ole omien voimien varassa. Kristus on tehnyt kaiken puolestamme. Häneen on katsottava eikä takerruttava omiin puutteisiin. Hänen verensä on puhdistava lähde, jossa synnit pestään pois ja murhepuku vaihtuu puhtaan valkeaan. Se on taivaan juhlan pukukoodi.

Jokainen kristitty on Jeesuksen lähettiläs, kutsuttu sanoin ja teoin viemään ilosanomaa eteenpäin. Usko antaa iloisen ja vapaan sydämen ja yhdistää toisiin tien kulkijoihin. Jumalan valtakunta on lahjaa. Yhä kuuluu juhlakutsu: ”Tulkaa häihin, kaikki on valmiina!”

SIRPA YLIKOTILA

Siilinjärven seurakunnan kappalainen

21. Sunnuntai Helluntaista

Jeesuksen lähettiläät  |  Matt.22:1–14

Jeesus jatkoi vertauspuheitaan ja sanoi heille: "Taivasten valtakuntaa voi verrata kuninkaaseen, joka valmisti häät pojalleen. Hän lähetti palvelijoitaan kutsumaan häävieraita, mutta kutsun saaneet eivät tahtoneet tulla. Silloin hän lähetti toisia palvelijoita ja käski heidän sanoa kutsutuille: 'Olen valmistanut ateriani, härät ja syöttövasikat on teurastettu, kaikki on valmiina. Tulkaa häihin!' Mutta kutsun saaneista toiset eivät välittäneet siitä, vaan menivät muualle, kuka pellolleen, kuka kaupoilleen, toiset taas ottivat kuninkaan palvelijat kiinni, pieksivät heitä ja löivät heidät hengiltä.

Silloin kuningas vihastui. Hän lähetti sotajoukkonsa, surmasi murhamiehet ja poltti heidän kaupunkinsa. Sitten kuningas sanoi palvelijoilleen: 'Kaikki on valmiina hääjuhlaa varten, mutta kutsutut eivät olleet juhlan arvoisia. Menkää nyt teille ja toreille ja kutsukaa häihin keitä vain tapaatte.' Palvelijat menivät ja keräsivät kaikki, jotka he tapasivat, niin pahat kuin hyvät, ja häähuone täyttyi aterialle tulleista.

"Kun kuningas tuli sisään katsomaan juhlavieraitaan, hän näki siellä miehen, jolla ei ollut hääpukua. Hän kysyi tältä: 'Ystäväni, kuinka saatoit tulla tänne ilman häävaatteita?' Mies ei saanut sanaa suustaan. Silloin kuningas sanoi palvelijoilleen: 'Sitokaa hänet käsistä ja jaloista ja heittäkää ulos pimeyteen. Siellä itketään ja kiristellään hampaita. Monet ovat kutsuttuja, mutta harvat valittuja.'"