Mualiman napa täyttyi Riemusta

Mualiman napa täyttyi Riemusta

31.5.2017

Teksti ja kuvat: Seija Rytkönen

Kuopion tori, ”Mualiman napa”, ruuhkautui helatorstaina uskonpuhdistuksen merkkivuoden juhlajumalanpalvelukseen osallistujista. Pian lastenvaunukansa valloitti torin perheiden ja lasten Riemu-tapahtumassa.

Suvivirsi kohosi voimallisesti taivaaseen ja suruliputuksen liput liehuivat. Yli tuhat ihmistä keränneessä torimessussa muistettiin rukouksin presidentti Mauno Koivistoa, hänen läheisiään ja sekä kiitettiin Koiviston elämäntyöstä maamme hyväksi.

Linnutkin ylistivät

Kuopiolaiset Merja ja Juha Koponen olivat saapuneet lastenlastensa Kertun ja Onnin kanssa torille sekä messuun että Riemu-tapahtumaan. Heille päivän anti oli mieluinen. Lastenlasten kanssa käydään kirkossa, mutta sinisen taivaan alla, kevään hennon vihreässä pidetty torimessu sai erityiskiitokset. Tunnelma oli ainutlaatuinen.

”Tuntui juhlalle, kun Kuopion torilla kuultiin Jumalan sanaa. Kiitollisia olemme sille, kuka olikaan torimessun idean isä. Tuntui upealta, kun messun aluksi linnutkin lensivät torin yllä kuin ylistäen kaikkea”, kertoo Merja Koponen.

”Piispan sanat ansaitsemattomasta armosta menivät sydämeen, sillä Jumala ei odota meiltä suorituksia. Ihmisten tehtävänä on rakastaa ja armahtaa”, tuumi Koposten perhekunta.

Piispa toivoo perinnettä

Piispa Jari Jolkkonen kosketti kirkkokansaa vahvalla saarnallaan, jossa hän painotti vastuunkantoa ja huolenpitoa haavoittuvimmassa asemassa olevista, kun joka paikassa säästetään. Saarnassaan piispa kunnioitti myös presidentti Koivistoa.

”Kristus on läsnä ja lähellä tänään Kuopion torilla, kun vietämme messua. Ja hän on läsnä Helsingin tuomiokirkossa, jossa siunataan haudan lepoon presidentti Mauno Koivisto”.

Piispa Jolkkonen kehui torimessua erittäin yhteisölliseksi ja toimivaksi. Itse asiassa piispaa voidaan pitää Kuopion torimessun idean isänä, ja hän toivoi aiemmin muidenkin seurakuntien pitävän helatorstain messut ja yhteiset tapahtumat ulkoilmassa.

Piispa oli saanut kutsun presidentti Koiviston hautajaisiin, mutta koki, että hänen paikkansa oli tällä kertaa saarnaajana Kuopion torilla.

”Toivoisin, että tavalla tai toisella torimessusta tulisi tänne perinne.”

Rukouksissa muistettiin presidentti Koivistoa

Tuomiokirkkoseurakunnan pastori Kirsi Perämaa oli iloinen torilla pidetyn messun ainutkertaisesta tunnelmasta. Kirkkoväki täytti koko torin, eivätkä penkitkään riittäneet kaikille. Isolta screeniltä heijastettiin virsien sanat ja näytettiin lähikuvaa messun toimittajista sekä esiintyjistä suuren maailman tyyliin.

”Yllättävän luontevalta messu tuntui, vaikka kirkkona oli tori. Juhlatunnelma tulee siitä, kun tullaan runsain joukoin yhteen. Rukouksissa saimme muistaa myös presidentti Koivistoa. ”

Torin tapahtumat eivät olisi olleet mahdollisia ilman kymmenien vapaaehtoisten apua. Yksi heistä oli järjestyksenvalvojana ollut Martti Korhonen.

”Todella hieno tapahtuma ja toivon, että tästä tulee perinne. Mualiman napa on hyvä paikka!”

Korhonen ymmärsi, että torimessu ja Riemu pidettiin, vaikka samana päivänä oli presidentti Koiviston hautaan siunaaminen.

”Eihän kuolema ole aina huono asia, jos vanhus on jo väsynyt ja saanut elää hyvän elämän, kuten varmaan presidentin kohdalla oli.”

Vetonaulat Maltti ja Valtti naurattivat

Yhteisen ruokailuhetken jälkeen torilla oli kuhinaa, kun varttuneempi väki lähti kotiin katsomaan presidentti Koiviston hautajaisia ja tilalle tuli jännittyneen näköisiä lapsia ja heidän vanhempiaan.

Päivän vetonaulana olivat lastenohjelmista tutut liikennepuistokonstaapelit Maltti ja Valtti. Shortsihousuiset kaverukset vetivät huumoripläjäyksillään maagisesti puoleensa perheen pienimmät ja lasten vanhemmatkin.

Vakuuttavan ensiesiintymisensä teki Kuopion seurakuntien lapsikuoroista koostettu Suurkuoro, joka lauloi riemullisesti hengellisiä lauluja. Lavalla esiintyi myös Pikku-Papun Orkesteri, joka on monen lapsiperheen suosikki. Tomppa Taikurikin hauskutti väkeä taikatempuillaan.

Riemu-tapahtumassa oli lavaesiintyjien lisäksi kymmenkunta toimintapistettä, jossa askarreltiin, Bottle Flipattiin, tehtiin rintanappeja tai kasvomaalauksia. Suosituimmaksi nousivat pomppulinna, liukumäki ja karuselli, jonne jonotettiin huolella.

Minna Liukkonen oli lähtenyt Riemu-tapahtumaan lastensa Johanneksen ja Joelin kanssa vapaapäivän viettoon.

”Tultiin siksi, että lapset saivat tekemistä ja pääsivät katsomaan Malttia ja Valttia. On kiva, että lapsille järjestetään tämmöistä ja vieläpä ilmaiseksi, sillä se alentaa osallistumiskynnystä.”

Torimessu ja Riemu toimiva kokonaisuus

Riemun onnistumiseen oltiin tyytyväisiä järjestäjätahollakin. Juontaja Jarkko Maukosen ja Riemu-työryhmän jäsenen Eija Huuskosen kasvot olivat yhtä hymyä, sillä tunnelma oli kolme tuntia kestäneen tapahtuman aikana korkealla. Väkimääräksi arveltiin 1500 henkeä.

”Tori yllätti täydellisen positiivisesti, kyllä tämä kokonaisuus eli torimessu ja Riemu voisivat olla täällä ensi vuonnakin”, toivoi Maukonen.

Samaa kannatti Eija Huuskonen. Hän osoitti isot kiitokset talkooväellekin.

”Hienosti on päivä sujunut ja perheet ovat olleet tyytyväisiä. Karuselli oli tämän päivän hitti.”