Laulu kuuluu kirkkotiellä

Lähikuvassa

Laulu kuuluu kirkkotiellä

31.5.2017

Teksti: Riikka Tuura, Järvi-Kuopion seurakunnan kanttori.

Kuva: Seija Rytkönen

Kuopion seurakuntayhtymässä on 20 kanttoria huolehtimassa siitä, että musiikkitoiminta elää vahvana seurakunnissa.

Kuoroja ja musiikkiryhmiä on monenlaisia: kirkkomuskareita, lapsikuoroja, nuorten bändejä ja soitinyhtyeitä, kirkkokuoroja, senioritoimintaa, nuorten aikuisten musiikkiryhmiä, yksittäisiä muusikkoavustajia, virsipiirejä...

Myös konsertit kokoavat ihmisiä yhteen, erityisesti kesällä on kaupungissa ja maaseudulla lukuisia mielenkiintoisia konsertteja ja yhteislaulutilaisuuksia.

Musiikkityön painotukset ovat hieman erilaisia eri seurakunnissa riippuen kanttorista ja alueen rakenteesta ja mahdollisuuksista. Jokainen kanttori pyrkii tekemään mahdollisimman laadukasta ja mielenkiintoista työtä alueen musiikkitoimijoiden kanssa. Onneksi työ ei tunne seurakuntarajoja, osallistua voi yli seurakuntarajojen.

Musiikkityön todellisen sisällön avaa Jumalan kutsu toimia Hänen palvelijanaan, laulaa ja soittaa Hänen kunniakseen. Monet laulajat kokoontuvat viikoittain harjoittelemaan yhdessä lauluja kanttorien johdolla jopa vuosikymmenien ajan.

Tiiviin yhteistyön myötä kuorolaiset tulevat meille kanttoreille tärkeiksi ja läheisiksikin työtovereiksi. Musiikki uskonnollisuuden ilmentäjänä yhdistää monet ihmiset osallistumaan aktiivisesti oman kirkon musiikkiryhmiin.

Jumalanpalvelusten rikastuttaminen on yksi tärkeimmistä musiikkityön tavoitteista ja siinä Kuopion seurakuntayhtymässä onnistumme mielestämme hyvin. Erilaisia tyylilajeja löytyy laidasta laitaan, jokaiselle löytyy mieleinen musiikillinen kieli jumalanpalveluksiin osallistumiseen.

Perinteinen jumalanpalvelusmusiikki on myös tärkeää, se elää tilaisuuksien mukaan kanttorien ammattimaisen tekemisen kautta. Toisinaan kirkoissa soitetaan erilaisia instrumentteja, saamme nauttia Kuopion seudun musiikkikoulutuksen monipuolisuudesta myös seurakunnissa.

Ajattelen, että musiikin merkitys ei ilmene vain suurissa tai taidokkaasti tehdyissä tilaisuuksissa. Usein juuri hiljaisimmissa ja vaatimattomimmissa tilanteissa virsien tekstit ja sävelet liikuttavat syvimmin. Aina sävelen ja sanojen ei tarvitse mennä ihan oikeinkaan, riittää että jokainen osallistuu tavallaan.

Musiikin lahjan antaja, Luoja, on tehnyt sanomansa niin vahvaksi. Tärkeintä on aito läsnäolo ja rukous. Sillä tavoin laulu kuuluu kirkkotiellä - vaikka kuiskaten.